Hopp til innhold

Bergen åpner for køprising

Politikerne i Bergen åpner nå for køprising. Men bare på de dagene luften er på det verste.

Danmarksplass
Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Et samlet bystyre gå i går tilslutning til at det skal bli dyrere å kjøre gjennom bomringen på dager med høy luftforurensing i Bergen,

Denne typen ordning er likevel ennå ikke tillatt i Norge med gjeldene regelverk. Dermed kan ikke ordningen innføres før Stortinget er ferdig med den nye loven.

– Gledelig

– Da oppfatter jeg vedtaket i dagens bystyret at dette vil Bergen bruke dersom Stortinget vedtar det, sier byråd Lisbeth Iversen.

Byråden er glad for vedtaket.

– Det gledelige er vel at bystyret er enstemmige i dag. Vi er også enige i at vi må få bedre kollektivtrafikk og gjøre andre tiltak som kan sikre at vi får god luft for Bergens innbyggere, sier Iversen.

Strenge krav

Byrådet har lenge vært skeptisk til en generell rushtidsavgift, eller køprising, som regjeringen har fremholdt som nesten et krav for å få ytterligere belønningsmidler til kollektivtransport.

Nå åpner altså et samlet bystyret for en begrenset køprising - men bare på de verste dagene understreker Fremskrittspartiet.

– Når alle andre muligheter er prøvd,og dette er et av de tilakene i særskilt spesielle tilfeller, så må vi prøve ut alt, sier gruppeleder i Frp Tor Woldset.

Han vil ha strenge krav for når bilistene må betale mer i bomringen.

– Når det er så graverende at fagfolkene sier at dette går på helsen løs, så vil nok vi bøye oss for det, sier Woldset.