Hopp til innhold

Brann i elbil på E39 – senker bilen i konteiner med vann for å holde kontroll

I 11.30-tiden fredag kolliderte ein elbil og en annen personbil på E39 i Alver. Brann i elbilbatteriet stengte veien lenge.

Elbil brann Alver E39

BRANN: Elbilen som begynte å brenne er nå flyttet ut av veien, og inn på et grustak. Det skal ikke være fare for at en eventuell oppblussing av brannen kan spre seg.

Foto: NRK-tipsar

Veien var åpen igjen klokken 14.35. Bilen ble først fraktet ut på et grustak ved veien.

Brannvesenet måtte fredag bruke tid på å kjøle ned batteriet i elbilen, som tok fyr. Tre tankbiler kjølte ned batteriet mens bilen stod langs veien og i grustaket.

– Vi har rekvirert en konteiner med vann. Vi må dumpe hele bilen opp i den, sa Sigurd Hadeland i 110 Vest mens brannvesenet fortsatt var i innsats ved ulykkesstedet.

Like etter klokken 15 var konteineren på plass, og bilen ble flyttet inn i den lukkede konteineren. Den blir kjørt til Mongstad, der den skal stå på lukket område. Konteineren skal først fylles med vann når den er fremme.

– Vannet som elbilen blir oppbevart i, er det fare at det blir miljøgifter i. Det skal ikke slippes ut igjen i naturen, men blir levert til rensing, sier Morten Sognnes, brannvesenets innsatsleder.

Lange køer etter bilbranner på E39 Alver

LANGE KØER: Det var lange køer i begge retninger på E39 fredag formiddag.

Foto: Charlotte Peder-Elllefsen

Første gang i Nordhordland

Sognnes opplyser at det er første gang politiet i Nordhordland senker en elbil i vann for å holde kontroll på varmen i et elbilbatteri.

Et litiumbatteri brenner nemlig svært varmt.

– Det er kjøling, kjøling og kjøling som må til. Det har gått med store mengder vann for å holde brannen under kontroll i dag, sier Sognnes.

Det var lenge lange køer i begge retninger på ulykkesstedet. E39 er hovedfartsåren ut av Bergen nordover.

Det var røyk fra begge biler etter ulykken, og etter en stund forsto brannvesenet at batteriet på elbilen hadde tatt fyr. Brannen er slukket, men det er fortsatt varmeutvikling i batteriet.

BRANN I ELBIL: Det kan ta mange timer før E39 Alver åpner.

– Utfordrende og nytt

– Dette er veldig utfordrende og nytt. Veien forblir stengt til vi finner ut av hvordan vi løser dette, sa Hadeland etter ulykken.

Tre personer var involvert, blant annet to barn på ett år og fem år. Det ble ikke meldt om personskader, men de tre involverte er fraktet til sykehus i ambulanse.

– Batteriet blir veldig varmt ettersom det er litiumbatteri. Det utvikles også giftige gasser, sier Hadeland.

Ulykken skjedde da en bil skulle svinge av fra E39, ifølge Vest politidistrikt.