Hopp til innhold

- Prøvelsen er å være tålmodig

De 14 siste årene har han hver august måned gått inn i oppkjøringen til Basketligaen. Denne høsten skal Marco Elsafadi trene seg opp til å gå.

Marco Elsafadi, Marthe Valle og datteren Sarah

GOD STØTTE FRA JENTENE SINE: - Det er dessverre sånn livet er. Man må bare reise seg igjen - bokstavelig talt - når man blir slått i bakken på denne måten. Jeg får veldig mye medvind fra venner og familie, sier Marco Elsafadi. Her sammen med samboer Marthe Valle og datteren Sarah på Haukeland sykehus.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

For nå skal Bergens mest profilerte basketballprofil bokstavelig talt reise seg.

Mandag for tre uker siden begynte han å kjenne prikking i føttene.

Prikkingen beveget seg oppover, og fortsatte i armene og delvis i ansiktet. I flere dager håpet han på at det skulle forsvinne, men påfølgende søndag mistet han balansen og ramlet opp i sofaen hjemme.

Mandag for to uker siden ble han hentet av ambulanse og kjørt til legevakten. Derfra gikk turen raskt videre til Haukeland sykehus.

Der ble det konstatert at Elsafadi hadde fått det sjeldne syndromet Guillain-Barré.

Målet er å gå på do selv

- Det er et virusangrep på nervesystemet som gjør at beina, deler av musklene i armene og ansiktet er slått ut, forklarer han selv, sittende i rullestol inne på rommet på sykehuset, sier Elsafadi.

En svært uvant stilling for den aktive 32-åringen. De 14 siste årene har inngangen til høsten vært preget av oppkjøring til Basketligaen. I år blir høsten snudd på hodet for Elsafadi.

- Nå er jeg på det nivået at jeg akkurat har begynt å lee på tærne. De neste to ukene er mitt store mål å komme meg på do alene, forteller han.

Marco Elsafadi

ÅRETS FORBILDE: Elsafadi vant klassen årets forbilde under idrettsgallaen i Hamar OL-amfi I 2006.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Skal bli enda sterkere

Mellom 50 og 100 mennesker rammes av sykdommen i Norge hvert år. Prognosene er gode. De fleste blir helt friske. Noen får varige nerveskader. Mellom fem og ti av eldre mennesker som får syndromet dør av det.

For Marco Elsafadi finnes ingen alternativer enn å bli helt frisk.

- Jeg skal tilbake på basketbanen. Dette er en midlertidig sak. Prognosen er at jeg kan bli 100 prosent frisk, og jeg satser på at treningen skal gjøre meg enda sterkere enn før. Folk har vært skadet og langtidsskadet før, men det går jo bra, folk kommer seg tilbake, sier han.

- Noe annet er ikke et alternativ. Vi snakker ikke så mye om de destruktive tankene, det tar vi oss ikke tid til. Det er ikke noe poeng i det, synes han.

Får god støtte fra jentene sine:

Video nsps_upload_2009_8_3_18_19_53_1651.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se videoen med Marco Elsafadi.

Ble pappa i vår

I april løftet han pokalen sammen med resten av spillerne i Ulriken. Klubben kunne feire seriemesterskap. Da hadde han vært nybakt pappa i en måned.

Sammen med samboer Marthe Valle fikk han datteren Sarah. Datteren ligger i pappas sykeseng og pludrer, og smiler til sin far.

- Det er en litt annen hverdag enn jeg er vant til dette. Men det er rart hva man blir vant til når man kommer i en slik situasjon. Tempoet blir et helt annet. Man roer ned, og setter fokus på de viktige tingene, gode samtaler med samboer og familie. Jeg får veldig mye medvind fra venner og familie, forteller han.

- Absurd å sammeligne med alt man kunne før

- Hvordan møter du en slik utfordring å bli alvorlig syk?

- Det er jo en nedtur. Men man kan ikke annet enn å tenke fremover hele tiden. Å sammenligne med alt man kunne før, blir absurd og rart, sier Elsafadi.

Basketballspilleren Marco Elsafadi ønskes velkommen av kronprins Haakon

HILSER PÅ KRONPRINSEN: Marco Elsafadi ønskes velkommen av kronprins Haakon til kronprinsparets temamiddag for norske idrettsutøvere på Skaugum I 2006.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Dette kan skje hvem som helst. Det er dessverre sånn livet er. Man må bare reise seg igjen - bokstavelig talt - når man blir slått i bakken på denne måten, sier han.

Vil spille denne sesongen

Planen var å spille for Harstad Vikings den kommende sesongen. Den planen har Elsafadi tenkt å gjennomføre.

Han satser alt på å spille basketball i den øverste divisjonen når 2010 kommer.

- Legene sier at jeg må tenke et halvt år for å være realistisk. For noen kan det gå opp til et år å komme tilbake. Jeg er litt heldig med tanke på at jeg er i god fysisk form, er vant til å trene og har vinnerinstinkt. Jeg håper jeg klarer å komme tilbake litt fortere enn de seks månedene, men det viktigste er å bli helt frisk, sier 32 år gamle Marco Elsafadi.