Hopp til innhold

Barnehageopprør i Bergen

Byrådet vil kutte overføringene med 10 millioner neste år. Foreldre er rasende og frykter konsekvensene av flere barn og færre ansatte.

Fakkeltog
Foto: Tore Sevheim / NRK

Overføringene på 10 millioner som er foreslått kuttet neste år, har satt sinnene i kok blant foreldre i Bergens mange barnehager.

Frykter du kuttforslaget får alvorlige konsekvenser? Si din mening nederst.

Totalt vil byrådet kutte 55 millioner kroner over barnehagebudsjettet de neste tre årene.

- Jeg finner ingen trygghet i at man skal redusere antall ansatte her. Jeg blir som forelder og mor veldig bekymret. Et kutt er dramatisk fordi kvaliteten forringes. Det vil føre til flere barn og færre ansatte, sier Gunn Helleland som er leder i foreldreutvalget i Lyngfare barnehage i Loddefjord.

Hun er bare én av mange som nå raser mot kommunens kuttforslag.

Legger skylden på regjeringen

Barnehagebyråd i Bergen, Thomas Moltu (Krf), har forståelse for foreldrene sine reaksjoner. Men han mener det ikke er grobunn for alvorlig bekymring.
- Realiteten er at vi ligger høyere i de statlige overføringene enn andre sammenlignbare byer i Norge. På skole så ligger vi lavere og derfor flytter vi nå noe av overføringene fra barnehage og over til skole, sier Moltu til NRK Hordaland.

Han innrømmer at konsekvensen blir at det blir flere barn per ansatt i barnehagene.
- Men i forhold til andre byer så ligger vi som sagt godt an. Vi må forholde oss til verden rundt oss, sier Moltu som mener kritikken bør rettes mot myndighetene.

- Regjeringen lovet å fullfinansiere barnehagesatsingen, noe de ikke gjør. De har også en bemanningsnorm de kan bruke hvis de vil. Det er regjeringen som legger rammebetingelsene så jeg sender den ballen tilbake, sier barnehagebyråden.

(Saken fortsetter under video)

Video nsps_upload_2008_11_18_9_44_39_1298.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Underskriftskampanje og fakkeltog

I flere uker har bekymrede foreldre skrevet under på en protest mot kuttforslaget. I kveld skal det også arrangeres et fakkeltog i Bergen sentrum.

- Det er naturlig for byens befolkning å protestere. Det er naturlig at man reagerer når det skjer en reduksjon. Men jeg er sikker på at vi kommer til å opprettholde en god kvalitet i barnehagene fremover, sier Moltu som i ettermiddag vil møte aksjonsgruppen for å få overlevert underskriftene til fortvilte barnehageforeldre.

Saken skal opp til behandling og endelig vedtak i bystyret den 15.desember.

- Kan ikke skylde på regjeringen

Gruppeleder i Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener Moltu ikke kan skylde på regjeringen når han nå har foreslått kutt.

- Byrådet en visjon om å gjøre Bergen til Norges beste by for barn og unge. Da faller argumentet med at vi må ned på gjennomsnittet for bemanning slik resten av storbyene er. For det andre er bemanningsnormen fra regjeringen noe som er vedtatt av hele stortinget, og også noe KrF har vært med på. Det har i mange år vært et politisk flertall for å ha en noe høyere bemanningsnorm for de yngste barnehagebarna enn det som er minimum etter barnehageloven, sier Toppe til NRK Hordaland.

Hun viser til sist barnehageplanen var oppe til behandling i 2005.
- Da var det faktisk KrF, ved daværende gruppeleder Kristian Helland, som reddet bemanningsnormen ved å bryte med byrådet i saken etter at byrådet foreslo å redusere bemanningen ned til minimum. Det er paradoksalt å høre KrF byråden forsvare dette kuttet, som de var sterkt i mot i 2005.

Toppe legger til at barnehagebemanningen har overlevd flere krisetider i Bergen tidligere. Derfor finner hun det underlig at det nå skal kuttes i en tid der økonomien i Bergen er god.
- At det skal overføres penger til skolen, er også en utrolig lettvint forklaring. Det er jo ikke barnehagebarna som skal måtte betale for at politikere i mange år har skjøvet på vedlikehold i skolesektoren.