– De sakene jeg vet om var ganske graverende, og det var tøffe ting de skrev mot seg selv, sier Kjellaug Tønnesen i Barnevakten Hordaland.
I fjor fikk organisasjonen flere forespørsler om 7.-10. klassinger som oppretter mobbesaker mot seg selv.
EKSPERT: Spesialrådgiver André Baraldsnes er en av landets fremste eksperter på mobbing. Han sier selv-mobbing kan være tegn på noe mer alvorlig i barnets liv.
Foto: May-Helen Rolfsnes– Det kan være alt fra falske profiler på Instagram og Facebook til chatteforum. De har forskjellige profiler som skyter inn mot deres ekte profil, forteller Tønnesen.
– Kan være mer alvorlig
En av Norges fremste eksperter på mobbing, spesialrådgiver André Baraldsnes i Uni Research tror barn lager mobbesaker mot seg selv for å få oppmerksomhet.
Men ikke nødvendigvis for å fortelle om at de blir mobbet.
– Barn kan bruke mobbing som en måte å komme i kontakt med voksne på for å fortelle om et annet fenomen, noe som kanskje er mye mer alvorlig og vanskelig å sette ord på.
Mobbeeksperten har sett flere tilfeller av dette. Blant annet en gutt som fortalte skolen at han hadde blitt mobbet på skolen i lang tid. Skolen tok tak i det han fortalte, men kunne ikke finne at det faktisk var riktig.
– Etter videre samtaler og etter å ha koblet inn andre hjelpeapparater viste det seg at faren hans var alvorlig syk og lå for døden, forteller Baraldsnes.
– Vær oppmerksomme
Mobbeeksperten ber lærere og foreldre om å være oppmerksomme på dette. Det kan være et helt annet problem enn mobbing barnet egentlig ønsker å fortelle om.
– Når barn forteller at de har vondt og opplever å bli krenket så skal man tro barnet. Men det er alltid lurt at vi voknse sjekker at historien stemmer med virkeligheten, sier Baraldsnes.