Brakvalg for Ap: Mot flertall uten vippepartier

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Senterpartiet har rent flertall i bystyret i Bergen, hvis resultatet av forhåndsstemmene i byen slår til. – Det ser lovende ut, men vi må ha is i magen, sier Harald Schjelderup.

Harald Schjelderup på Aps valgvake tillater seg kun en liten feiring tidlig på kvelden.

Valglogo

Klokken 21 er resultatet av forhåndsstemmene i Bergen klare. Rekordmange 44 691 innbyggere har i år valgt å benytte seg av muligheten til å avgi stemme i forkant av valgdagen.

  • Ap: 38,1 prosent
  • SV: 6,7 prosent.
  • Rødt: 2,4 prosent.
  • Senterpartiet: 1,7 prosent.
  • KrF: 5,9 prosent.
  • MDG: 7,0 prosent.
  • Venstre: 4,8 prosent.
  • Høyre: 21,7 prosent.
  • Frp: 8,7 prosent.

Disse stemmene viser at Arbeiderpartiet har fått 38,1 prosent stemmene i Bergen. Det er en fremgang på 9,3 prosent fra forrige kommunevalg, og vil gi partiet 26 representanter i bystyret. Syv flere enn det sitter med i dag.

– Jeg tenker at det ser lovende ut, men flertallet av stemmer avgis i dag, så vi må ha is i magen og vente på det endelige valgresultatet, sier Schjelderup til NRK.

Her får du alle resultater fortløpende utover valgkvelden!

Sammen med SV, Rødt og Senterpartiet kan Harald Schjelderup danne rent flertall i bystyret, uten både Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti som har valgt å ikke avklare om de vil samarbeidet til høyre eller venstre etter valget.

Oddny Miljeteig ny ordfører?

Oddny Miljeteig og Mikkel Grüner

BYENS NESTE ORDFØRER? SVs Oddny Miljeteig er under kreftbehandling, men var innom SVs valgvake i Bergen. Slår resultatet fra forhåndsstemmene til, kan Miljeteig bli byens neste ordfører.

Foto: Sølve Rydland / NRK

SV går frem marginalt på forhåndsstemmene i forhold til valget for to år siden, men øker med 2,3 prosent i forhold til kommunevalget for fire år siden. Det gir Oddny Miljeteig to flere representanter i ryggen i bystyret. Rødt har fått 2,4 prosent av forhåndsstemmene i Bergen, og blir stående med sine to representanter. Senterpartiet står også på stedet hvil, én representant alene.

Totalt sett vil disse fire partiene få 34 representanter i bystyret, og altså rent flertall.

MDG større enn KrF

Høyre går tilbake formidable 13,2 prosent til 21,7 prosent sammenlignet med kommunevalget for fire år siden. Det betyr at ni av partiets representanter forsvinner fra bystyresalen. Frp går tilbake 1,6 prosent, og mister ett mandat i bystyret. Venstre mister to representanter ettersom de på forhåndsstemmene går tilbake 2,1 prosent til 4,8 prosent fra forrige kommunevalg.

Martin Smith Sivertsen

- VI MÅ VENTE OG SE: Høyres byrådlederrepresentant, Martin Smith Sivertsen vil ikke evaluere noen nedgang før det endelige valgresultatet foreligger.

Miljøpartiet De Grønne har fått 7 prosent av forhåndsstemmene, 5 prosent mer enn forrige kommunevalg. Partiet går fra én til fem representanter i bystyret. KrF, som har blitt spådd å bli en av jokerne etter valget, går frem 0,2 prosent til 5,9, og blir sittende med fire representanter i bystyret.