Hopp til innhold

PST: – Ti land driver ulovlig flyktningespionasje i Norge

Iransk 35-åring hevder han holdes under oppsikt av spioner fra hjemlandet etter at han ble kristen. PST bekrefter at flere land driver asylspionasje i Norge.

Video Redd asylsøker

FRYKTER FOR SITT LIV: 35-åringen tør ikke vise ansiktet sitt etter at han konverterte fra islam og ble kristen.

– Jeg frykter for livet mitt hele tiden. Når jeg går til jobben og til byen, må jeg være forsiktig. Jeg aner ikke hva som vil skje med meg i morgen, sier 35-åringen til NRK.no.

– Ventet i bil utenfor kirken

35-åringen jobber som frivillig med barn i Bergen, men tør ikke snakke åpent om opplevelsene sine. Frykten for represalier fra regimet i Iran gjør at han ikke vil vise ansiktet sitt.

Etter at han forlot islam, hevder iraneren at han er blitt oppsøkt hjemme og stoppet på gaten av fremmede menn fra samme land. For noen dager siden skal flere menn ha ventet på ham i en bil da han kom ut fra kirken.

– Søker asyl for å spionere

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor NRK.no at ti land driver såkalt asylspionasje i Norge. Spionasjen kan utføres på flere måter, av alt fra offentlige personer til andre asylsøkere.

– Det kan foregå ved at diplomater eller deres kontakter oppsøker asylsøkeren. Men det fins også asylsøkere her som er i Norge for å rapportere og få tak i info om andre asylsøkere, sier sjef for kontraetterretning i PST, Erik Haugland.

Etter det NRK.no kjenner til, er Iran et av de ti landene driver slik spionasje i Norge.

LES MER: tilbakeviser dette

Den iranske ambassaden i Norge selv tilbakeviser dette .

Frykter alvorlige hendelser

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter det bare er et spørsmål om tid før slik spionasje fører til alvorlige hendelser.

– UDI og PST må ta dette problemet på alvor. Vi har allerede en paragraf i straffeloven for dette. Vi må avdekke hvem det er og sørge for at de faktisk blir straffet, sier rådgiver John Ole Martinsen.

PST opplyser at det årlig kommer inn om lag 20 anmeldelser om slik spionasje, men bakmennene har så langt vist seg vanskelige å spore opp. I tillegg regner PST med store mørketall, fordi mange asylsøkere frykter politiet og derfor vegrer seg for å anmelde sakene.