Hopp til innhold

– Lei av å skrive idiotiske attester

Da Nav sendte en gravid kvinne i retur til legen for å få ny attest på at hun ventet barn, kunne ikke legen dy seg. – Vi har bedre ting å bruke tiden på, sier han.

Legeattest med stikk til NAV

FACEBOOK-HIT: Legeattesten fra Stord-legen går nå sin seiersgang på nettet.

Foto: Faksimile/Facebook

Karoline Josefine Salomonsen (19) og hennes kjæreste Marius Helle Kjellbotn (25) forstod lite da Nav ikke svarte på deres søknad om engangsstønad.

Da paret tok kontakt for å høre hva som skjedde, var svaret at legeerklæringen som bekreftet graviditeten ikke var gyldig, fordi Karoline ikke var langt nok på vei da den ble skrevet.

– Utrolig frustrerende

– Jeg opplevde det som utrolig frustrerende. Når man er gravid, er det ekstra slitsomt når ting ikke går i orden som de skal, sier Karoline til NRK.no.

Hennes fastlege, Olav Haugen, delte frustrasjonen over Nav. Uten at de to hadde diskutert etaten noe nærmere, skrev Haugen en ny legeerklæring som levnet liten tvil om hva han mener om reglementet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marius Helle Kjellbotn og Karoline Josefine Salomonsen

SJOKKERT: Marius og Karoline hadde ikke trodd at legeattesten skulle få så stor oppmerksomhet.

Foto: Privat

Den korte og lett irriterte legeattesten går nå sin seiersgang på Facebook og i andre sosiale medier. Lege Olav Haugen ved Stord legesenter ble mandag ettermiddag nedringt med kommentarer om Nav-kritikken.

Legen: – Fryktelig firkantet

– Det er ikke jeg som har lagt det ut på Facebook. Men ja, jeg kan ha skrevet noe slikt. Det var ikke myntet på noen av de ansatte, de gjør nok så godt de kan. Men systemet er fryktelig firkantet, og det var grunnen til min frustrasjon, sier Haugen til NRK.no.

Legen ønsker ikke å kommentere den konkrete saken i detalj, men sier at pasienten en måned tidligere fikk en attest på at hun var gravid.

– Pasienten kom tilbake og sa den ikke kunne brukes, fordi den var skrevet ut for tidlig. Hun forstod ikke problemet og var ganske oppgitt selv, sier Haugen.

Populær kar på Facebook

Hjertesukket fra legen får massiv støtte fra folk på Facebook. Flere skriver spøkefullt at de nå vil ha Haugen som sin fastlege.

Her er noen av kommentarene:

«HERLIG!!!»

«Fantastisk, han er en helt på nivå med Olav H Hauge!»

«Genialt! Jeg kom også til NAV med attest fra uke 23 i svangerskapet. Det holdt ikke, jeg måtte nok vente 3 uker og få ny attest datert etter 26 uker. Flotters...»

Overrasket over spredningen

Legen tar oppmerksomheten med stor ro.

– Jeg er ikke på Facebook selv, så dette har jeg ikke fått med meg. Men jeg forstår at andre også reagerer, sier Olav Haugen.

Det unge paret er derimot lett sjokkert over oppmerksomheten saken har fått på nettet.

– Det var forloveden min som la den ut på Facebook, fordi vi syntes det var morsomt. Vi hadde aldri trodd det skulle spre seg slik. Men samtidig håper vi at Nav får dette med seg og skjønner at det ikke er er OK å holde på slik, sier Karoline.

Nav svarer

Direktør for ytelser i Nav, Ellen Chr. Christiansen, har følgende kommentar:

– Vi har ikke hatt mulighet til å sjekke saken, så vi uttaler oss generelt på bakgrunn av det som kommer frem i mediene. Engangsstønad ved fødsel, kan ikke utbetales før svangerskapet har vart i 26 uker. Før vi kan fatte et vedtak om utbetaling, må vi ha oppdatert dokumentasjon som bekrefter at vilkårene for å få ytelsen er oppfylt, skriver Christiansen i en epost til NRK.no.

– Vårt generelle inntrykk er at NAV-kontorene har en god dialog med legene knyttet til søknad om stønader ved graviditet og fødsel, avslutter hun.

Baker måtte bevise at han var mann

Det er ikke første gang Nav i Sunnhordland får oppmerksomhet av denne typen. Tidligere i vår måtte en svensk baker bevise at han var mann for å få arbeidstillatelse. Kone og barn var ikke godt nok...

LES OGSÅ: NAV: – Er du mann eller kvinne?