Hopp til innhold

«Alle» vil ha norske epler, men det dyrkes ikke nok

Norske epleprodusenter klarer ikke å møte etterspørselen. Bare ti prosent av solgte epler er dyrket i Norge.

Leif Øie

VIL ØKE PRODUKSJONEN: Målet er å øke epleproduksjonen til om lag to tonn per mål dyrket jord. I dag ligger produksjonen på 1,2 tonn. I Sverige dyrker de 3,5 tonn per mål.

Foto: Privat

Kine Søyland

STOR ETTERSPØRSEL: – Det er stadig manko på norske epler i butikkene, sier informasjonssjef Kine Søyland, til NRK.no.

Foto: Norgesgruppen

– Vi selger det vi får inn av norske epler, og vi har problemer med å dekke behovet. Daglig blir bestillingene avkortet fordi det ikke er nok epler.

Det sier informasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, til NRK.no.

Selv om det ikke er høysesong for eplespising blir likevel butikkene ribbet for norske produkter.

Breddegrader, treghet og regelverk står i veien for økt produksjon

Ifølge daglig leder i Hardanger Fjordfrukt, Leif Øie, spiser vi i Norge til sammen ca. 60 000 tonn epler per år. Den norske produksjonen står for kun ti prosent av dette, mens 90 prosent er importert fra utlandet.

Det kunne blitt dyrket mer epler i hjemlige trakter, men både breddegrader, treghet i systemet og regelverk står i veien.

– Vi kan øke produksjonen med 40 prosent ved å ta i bruk nye dyrkningsteknikker, og markedet er så stort at det ikke ville ikke hatt problemer med å ta det unna, sier Øie.

De nye dyrkningsteknikkene finnes er ennå ikke tatt i bruk, selv om de finnes. Men arbeidet er godt i gang, og allerede neste år håper Øie å se en økning i produksjonen. Målet er Sverige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Epler

LIGGER BAK: I Sverige produseres det nesten tre ganger så mye epler som i Norge.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Mangler epletrær, men det er ulovlig å importere

I Sverige er dyrkningsteknikken på topp, og det produseres om lag 3 500 kilo epler per mål dyrket jord. I Norge er tallet 1 200 kilo. Målet er å få produksjonen her i landet opp i 2 000 kilo per mål.

To ting står i veien.

– En av utfordringene er at vi har for lite plantemateriale. Vi har ikke lov å importere epletrær på grunn av faren for pærebrann, mens i Sverige importerer de trær fra Nederland, sier Øie. Vi jobber med å få til import også her til lands.

I tillegg ligger mye av produksjonen langt nord.

– Vi ligger i grenseland, på 61 grader nord, for å produsere epler i Hardanger, sier Øie.

Likevel håper han å nå målet om 2 000 kilo epler per dyrket mål innen 2016 eller 2017.

Ledig areal venter på å bli benyttet

Magus Opedal er fruktprodusent og styreleder i Ullensvang fruktlager. Han er positiv og håper at epleproduksjonen i Hardanger skal ta seg opp.

– Det er jo veldig bra at det er marked for norske epler. Men vi har kommet litt i bakevjen i forhold til fornying, og det har også gjort at vi ikke har klart å ta del i det økte forbruket som er av frukt generelt i norge.

Opedal vil inspirere og motivere flest mulig til å satse på epler.

– Det er viktig at vi får med oss flest mulig, og at folk har lyst til å satse på epleproduksjon. Det er egentlig ganske god økonomi i det. Det krever litt arbeid, men det er mye ledig areal i Hardanger som vi kunne tenke oss litt bedre utnyttet enn det er i dag.