– Vi er stolte av alt vi har gjort

Kompisene Ivar og Grutle var bare 13 og 17 da de dannet band. 25 år senere er Enslaved et av Norges mest anerkjente band internasjonalt. Lørdag feirer de i Bergen.

Enslaved på USF Verftet 2014

GODE KOMPISER: Ivar Peersen (t.v.) og Grutle Kjellson på scenen med Enslaved på USF Verftet i Bergen i 2014. De to grunnla bandet da de var henholdsvis 13 og 17 år gamle.

Foto: Jarle Hovda Moe

Høy musikalsk kvalitet, progresjon, hyppig turnering og kred i flere leirer nevnes av kjennere som viktige forklaringer på at norske Enslaved har etablert seg på den internasjonale metalscenen.

I år feirer det kritikerroste bandet 25-årsjubileum. Lørdag står de på scenen «på hjemmebane» i Bergen.

– Det blir låter fra hele karrieren, helt fra første albumet og opp til det siste, lover bassist og vokalist Grutle Kjellson (42).

Harald Fossberg

METALEKSPERT: Musikkjournalist Harald Fossberg ga i fjor ut boken «Nyanser i svart - historien om norsk black metal».

Foto: Torkil Torsvik

– Er i eliteserien

– Enslaved er guttene som har klart å rykke opp i eliteserien. De er blitt et godt og kjent navn i internasjonal metal, og folk har store forventningener når de kommer med nytt album, sier Harald Fossberg, musikkjournalist i Aftenposten og blant landets største eksperter på norsk ekstremmetal.

Eksportartikkelen fra Sunnhordland har gått gjennom store forandringer siden kompisene Grutle Kjellson og Ivar Bjørnson startet band sammen i Sveio i 1991. De to var da bare henholdsvis 17 og 13 år gamle.

Gruppen tok navn fra en Immortal-låt og fikk etter hvert kontrakt med Øystein Aarseths plateselskap Deathlike Silence Productions. Aarseth ble drept i 1993, året før platen kom ut, og bandet dediserte albumet til ham.

Holdt seg unna skandaler

Men der slutter også forbindelsen til norsk black metal. Enslaved markerte seg fra starten med tekster fra norrøn mytologi, i starten fremført på islandsk og norsk.

De har også holdt seg langt unna skandaleoppførselen som gjorde norsk ekstremmetal mer beryktet enn berømt på tidlig 90-tall.

– Noen blir skuffet når de oppdager at vi ikke har noen mørk fortid, sa gitarist Ivar Bjørnson til NRK.no i 2012.

Enslaved live i Mandal i 2015

UTVIKLING: Bassist og vokalist Grutle har vært med fra starten. Keyboardist Herbrand Larsen (t.v.) kom med i 2004 og er blitt bandets andre vokalist, mens gitarist Arve Isdal joinet i 2002. Her fra en konsert i Mandal i fjor.

Foto: Boris Danielsen Photography

Flørter mer med progrock

Gjennom årene har han og Kjellson tatt bandet i en enda mer eksperimentell musikalsk retning, hvor elementer av progressiv rock er blitt stadig mer fremtredende. De skiller seg også ut ved å bruke stadig mer klar vokal på låtene sine.

– Det er nok en vesentlig årsak til at de er blitt det største av bandene som oppstod på den tiden. De gjør sin egen greie, følger sine egne instinkter og tar sjanser, sier redaktør i Metal Hammer Norway, Espen Nørvåg Slapgård.

Audrey Horne på by:Larm 2008

GITARHELT: Arve «Ice Dale» Isdal spiller i to store rockeband. Her er han på scenen med sitt andre band, Audrey Horne.

Foto: Hagen, Per Ole / NRK

– De har lyktes så bra fordi de ikke ville kopiere andre, sier Harald Fossberg, som sier bandet har både kred og fans blant både progrockere og svartmetallere.

I år feirer Enslaved jubiléet med en rekke spesielle konserter. På Rockefeller for to uker siden, startet kvintetten med 22 år gamle «Jotunblod» og dundret videre med mye gammelt materiale.

– Konserten i Bergen vil minne litt om den i Oslo, men vi bytter ut en del låter. Det blir masse gammel skitt. I tillegg skal vi dra en låt fra «In Times» som vi aldri har spilt live før, sier Kjellson.

Spiller old school-sett i London

I neste uke gjør sunnhordlendingene tre opptredener i London, med radikalt forskjellig setliste på alle tre konsertene. Den første er viet gruppens helt tidlige materiale, med låter kun fra de fire første platene.

– Hvordan er det å nå gå løs på låter dere skrev som tenåringer?

– Kjekt og utfordrende. Vi var ikke så veldig tekniske da, men det er jaggu meg ikke så lett så spille. Ambisjonene var absolutt i orden. Nå får vi endelig spilt dem slik som vi opprinnelig tenkte oss at de skulle spilles. Det er veldig morsomt, sier Grutle Kjellson.

– Jeg er imponert over at de fortsatt er i stand til å fremføre et old school-sett med iver og glød. De koser seg med røttene sine og viser at de er glade i det de gjør, sier Harald Fossberg.

Grutle Kjellson og Ivar Peersen i Enslaved

GRUNNLEGGERNE: Grutle Kjellson (t.v.) og Ivar Peersen tok navn fra en Immortal-låt og dannet Enslaved i 1991. Her i sofaen på Apollon i 2012.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Stolt av alt vi har gjort!

Metal Hammer-redaktøren stemmer i:

– Det er slett ikke alle som står inne for det de gjorde helt i starten av karrieren. Grutle og Ivar var veldig unge da, så det hadde vært fullt forståelig. Men jeg så dem på Rockefeller nylig, og da spilte de til og med låter fra demotiden. De viste at dette fortsatt er låter som Enslaved kan levere og som fortsatt sitter som en kule, sier Slapgård.

Grutle Kjellson

LOVER NYTT ALBUM: Grutle Kjellson sier Enslaved har null planer om å roe ned.

Foto: Christian Misje / Nuclear Blast/Warner Music

Kjellson presiserer at han er stolt over hver eneste utgivelse bandet har laget.

– Låtene er faktisk ganske bra. Vi har alltid gjort vårt beste, og flere av disse fortjener å bli børstet støv av. Man får unektelig et kick av å spille gamle låter. 1991 og 1992 kommer jo tilbake til deg, du føler du står på lokalet som 17-åring igjen.

– Hadde 17 år gamle Grutle noen tanker om at Enslaved skulle holde på så lenge?

– På den tiden tenkte jeg ikke så mye lengre frem enn til neste helg. Så nei, absolutt ikke. Men nå har vi holdt på så lenge at vi kan ikke gi oss.

Skal i gang med nytt album

Resten av 2015 er viet turnering i inn- og utland. Men mye tyder på at bandet vil gå i gang med oppfølgeren til «In Times» mot slutten av året.

– Ivar har begynt å skrive litt, så om noen måneder er vi nok i gang med å se på ting, sier Kjellson.

SE ENSLAVED SPILLE «THE WATCHER» I STORE STUDIO I 2008:

Siste sporet fra det kritikerroste albumet "Vertebrae"