Sykdomsfrykten var bakgrunnen for at salg av upasteurisert melk og fløte ble forbudt i 1951.
- LES OGSÅ:
Fraråder sterkt
Men i et forslag til forskriftsendring ønsker Mattilsynet å åpne for salg av slike produkter. Mattilsynet mener at med en rekke forebyggende tiltak som retningslinje for produksjonen, bør dette være uproblematisk.
– Konklusjonen vår er at tiltakene ikke er tilstrekkelige til å forhindre smitte med sykdomsfremkallende E. coli-bakterier. Vi anser at risikoen for økt antall tilfeller av slike infeksjoner er betydelig, dersom konsumet av upasteurisert melk og fløte øker, slik den foreslåtte forskriftsendringen åpner for, heter det på folkehelsas nettsider.
- LES OGSÅ:
Ytterligere helserisko
Folkehelsa mener i tillegg at slike produkter kan føre til en betydelig risiko for at antallet for økning i antallet sykdomstilfeller av den alvorlige infeksjonssykdommen listeriose.
– Denne risikoen oppstår dersom upasteurisert melk eller fløte brukes i matlaging på samme måte som pasteuriserte produkter, mener folkehelsa.
- LES OGSÅ: