Hopp til innhold

– Trakassering er en del av hverdagen

Seksuell trakassering blir bagatellisert av lærere og voksne fra jenter er veldig unge, mener redaktøren i tidsskriftet Fett. Det siste døgnet har tusenvis delt sine egne opplevelser i sosiale medier med emneknaggen #jegharopplevd.

tafsing på jobben

PÅ ARBEIDSPLASSEN: Mange kvinner sier de opplever trakassering på arbeidsplassen

Foto: George Dolgikh

– Mange skriver om gutter som sprang etter dem og tok på kroppen deres som skolen, og at lærerne på skolen bare sa at «sånn er nå gutter» eller «de er sikkert forelska i deg». Det er kanskje grunnen til at de gjorde det, men det betyr jo ikke at det er greit, sier Hilde Sofie Pettersen i det feministiske tidsskriftet Fett.

Det var de som lanserte #jegharopplevd da de så hvor mange som ikke trodde på opplevelsene studenten Cathrin Svanevik Frøyen skrev om i en kronikk i Aftenposten på mandag.

Hilde Sofie Pettersen

BAGATELLISERT: Vi har blitt så vant til seksuell trakassering at det blir bagatellisert, menr Hilde Sofie Pettersen som startet kampanjen #jegharopplevd.

Foto: KRISTINE RISTESUND / Bergensavisen (BA)

I kronikken, som er en del av debatten rundt pornoinnslagene i NRK-programmet Trygdekontoret, skriver hun blant annet: «Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid, at jeg er for stygg til å bli pult og en avskyelig hore når jeg selv velger hvem jeg vil ha sex med. Når jeg setter grenser har jeg vært surmaget, bitter, stygg og frigid.»

– En kultur for å ta for lett på sånn adferd

En del av kvinnene har delt svært alvorlige hendelser som voldtekt og overgrep, men tusenvis skriver om å bli ufrivillig tafset jobben, om å bli kalt hore, om sjefen som behandler dem forskjellig fra mannlige kolleger.

Laster Twitter-innhold

– Jeg skjønner at folk blir overraska over at det er så mange historier om hverdagstrakassering, men det er vel nettopp fordi vi har en kultur for å ta litt for lett på den typen adferd, sier Pettersen.

Hun mener at summen av det som blir delt her viser at dette er en del av den norske virkeligheten.

– Det er ikke noe alle opplever hver dag, men hver dag er det noen som opplever det, sier Pettersen.

– Følte meg truffet

Eivind Trædal

FØLER SEG TRUFFET: Politiker Eivind Trædal tror det mange glemmer at de små kommentarene og handlingene i hverdagen kan være seksuell trakassering

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kampanjen er ikke et angrep på menn og handler ikke om at alle menn trakasserer kvinner. Likevel har noen prøvd å kuppe den og latterliggjøre det som skrives der. Andre menn føler seg truffet av historiene som delt.

Laster Twitter-innhold

Eivind Trædal er bystyrekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Oslo, og er en av dem som har engasjert seg på Twitter.

– Jeg tror det er viktig at man ikke bare tenker at dette bare er noe gale fremmede folk gjør, men det er noe alle kan bidra til hvis man er ubetenksom, sier Trædal.

Laster Twitter-innhold