Beskylder regjeringen for løftebrudd

Regjeringen kommer med tomme løfter uten penger når de lover fergefri E39 innen 20 år, sier Høyres samferdselspolitiske talsmann.

Ferjefri E39

FERGEFRITT VESTLAND: Regjeringen lovet i går kveld fergefritt vestland om 20 år.

Foto: Statens vegvesen (illustrasjon)

Øyvind Halleraker (H)

REAGERER: Lovnadene betyr ikke noe for Hordaland, sier samferdselspolitisk talsmann i Høyre, Øyvind Halleraker.

Øyvind Halleraker er partiets samferdselspolitiske talsmann på Stortinget. Han sier at det ikke er penger til Hordfast-prosjektet i Nasjonal Transportplan, som er veiprioriteringene for de neste fire årene.

Det er bare prosjektet Rogfast i Rogaland som er blitt lovet penger, sier han.

– Regjeringen sier også at om og hvordan de øvrige strekningene skal bygges ut, først vil bli klart når neste transportplan legges fram. Det er altså om nye fire år, sier Halleraker.

– Løftebrudd

Kommunal- og regionalminister og senterpartileder Liv Signe Navarsete kom i går med en lekkasje fra Nasjonal Transportplan. Her er det en milliard kroner til første del av arbeidet med en kjempelang tunnel under Boknafjorden.

Men ellers er det bare løfter om fergefri E39, som den rødgrønne regjeringen som gjerne også vil ha.

Under Vestlandskonferansen i september 2009 lovet daværende samferdselsminister Navarsete å starte utredninger for Hordfast, fergefrie veien mellom Stord og Bergen. Hun sa at målet var å få utredningen klar til neste gang regjeringens transportplan skulle revideres og legges frem, som var om fem år.

Den gang gledet Halleraker over at Navarsete lovet planlegging. Nå mener Halleraker at dette er et løftebrudd.

– Lurer hordalendinger

– Jeg synes løftet ikke betyr noe når de ikke lover penger til andre prosjekter enn Rogfast i Rogaland. De har kun forpliktet seg til Boknafjorden. Men når det gjelder Hordfast er det henvist til en ny vurdering om fire år.

Halleraker er stortingsrepresentant fra Hordaland. Han reagerer på at dette var presentert som en jubeldag for fylket.

– Det er ingen tvil om at denne regjeringen trenger litt positive reaksjoner fra Vestlandet.

– Det er utidig, sier Halleraker.

– Prøver de å lure oss hordalendinger til å tro at dette er en gladnyhet, mener du?

– Det kan se sånn ut, sier han.

Fylkesordføreren i Hordaland, også fra Høyre, er glad for at regjeringen nå går inn for visjonen om et fergefritt Vestland.

–Trasévalg haster

Sigrid Brattabø Handegard

IKKE ENIGE: Politisk rådgiver i samferdselsdepartementet, Sigrid Brattabø Handegard, sier at trasévalg for E-39 i Hordaland haster.

Foto: Svein Erik Dahl / Samfoto

Sigrid Brattabø Handegard er samferdselsministerens personlige rådgiver. Hun sier det uansett kommer en fergefri kryssing av Boknafjorden i Rogaland først.

– Nå er det Rogfast, strekningen over Boknafjorden, som ligger inne i den første fireårsperioden. Men der ligger også planmidler til de andre strekningene.

– Jeg er opptatt av at Hordfast må komme rett etter Rogfast. Det betyr at vi må ta stilling til trasevalg i nær framtid.

– Hva betyr nær framtid?

– Når regjeringen har konkludert hvilken trasé vi skal velge, så vil den bli lagt fram.