Hopp til innhold

– Tidenes verste år i norske fengsler

Norske fengsler er fylt til randen. Det bekymrer Norsk fengsel og Friomsorgsforbund. – Det er kun penger som kan bedre situasjonen.

Bergen fengsel

KRITIKK: Regjeringen får hard kritikk i et brev som Norsk fengsel og Friomsorgsforbund har sendt til dem. De skriver blant annet at 2015 er «tidenes verste år for ansatte og innsatte».

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Tidligere denne uken skrev NRK om at norske fengsler aldri har vært så fulle som nå.

Rita Bråten

BEKYMRET: Rita Bråten i NFF er bekymret over situasjonen i norske fengsler.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Forbundsleder i Norsk fengsel og Friomsorgsforbund (NFF), Rita Bråten er bekymret over situasjonen.

– Det vi trenger er mer penger, ikke kutt. Når fengslene er fulle bør jo konsekvensen være å investere, ikke kutte, sier hun til Bergens Tidende som omtalte saken først.

For nesten tre uker siden sendte forbundet et brev til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, der de skriver at 2015 er «tidenes verste år for ansatte og innsatte».

  • Les hele brevet her
  • Se video nederst i saken

Går ut over sikkerheten

Joachim Normann

SITTER INNE: Joachim Normann får bare får én time lufting i døgnet på grunn av lav bemanning i Bergen fengsel.

Foto: Ole Andre Lagmandokk / NRK

Det er kuttene som kriminalomsorgen har fått på 30,6 millioner kroner som får forbundet til å reagere.

– Dermed blir det færre på jobb, noe som er et veldig stort problem. Innsatte blir låst på cellen sin, i stedet for å være ute i fellesskapet. Nå er det kun penger som kan bedre situasjonen, sier Bråten til NRK.

I februar i år skrev NRK om innsatt Joachim Normann i Bergen fengsel. Hvert døgn sitter han innelåst 23 timer – fordi fengslet ikke har ressurser til å ta ham ut av cellen mer enn én time av gangen.

– Du må bare avfinne deg med situasjonen. Men det er ikke sunt når du en gang skal ut, at du har sittet slik først i månedsvis, og kanskje årevis, sa Normann til NRK i februar.

– Blitt en fryseboks

Leif Waage

NEDBEMANNET: Leif Waage, regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Med sine 258 innsatte er Bergen fengsel ett av landets største. Leif Waage, regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest merker godt at de er presset.

– På et eller annet tidspunkt blir kuttene veldig farlig. Vi føler det går utover sikkerheten.

Waage sier at de er kuttet til beinet, og at den eneste løsningen er penger til økt bemanning.

– Fengselet er blitt en fryseboks hvor de innsatte kommer ut slik de kom inn. Hadde man investert i gode rehabiliteringstilbud og en økt bemanning, hadde de innsatte hos oss fått en mulighet til å endre seg.

Satser på fengslene

Regjeringen mener de har vist at de satser på fengslene, og viser til at de oppretter nye soningsplasser for de innsatte.

– Derfor har vi bevilget 100 millioner mer til fengsler i Norge, i tillegg til 245 plasser til soning i Nederland. Vi jobber raskere enn den forrige regjeringen, sier Jøran Kallmyr (Frp), stats­sekretær i Justis- og beredskaps­departementet til BT.

NRK har ikke lykkes å få kommentar fra departementet.

Kapasiteten i Bergen fengsel er sprengt, og det går lang tid mellom hver gang innsatte ser fengselsbetjenter.