– Piloten reddet livet vårt

Jarle Viskjer (43) var passasjer i helikopteret som styrtet i Røldal lørdag morgen. Han takker piloten for at han og de andre om bord fortsatt er i live.

Jarle Viskjer var passasjer om bord i helikopteret som styrtet i Røldal.

Jarle Viskjer takker piloten etter helikopterstyrten.

Foto: Egil Torheim/NRK & privat

– Situasjonen inntraff en god stund etter at vi hadde tatt av. Vi hadde steget opp for å få litt høyde, og var på vei ned igjen. Så merker vi at løftekraften er borte.

Helikopteret var på vei ned med snuta først. Det er slik Viskjer husker sekundene i forkant av at han og de fire andre i helikopteret traff bakken.

– Piloten klarte å bremse helikopteret på vei ned, og retta opp nesa slik at vi landet riktig vei. Hadde han mistet fatningen hadde vi gått rett på hodet, sier Viskjer.

Overrasket over rusmistanke

Alle fem i helikopteret kom fra hendelsen med livet i behold. Men da Viskjer senere leste nettavisene, ble han overrasket over å se at politiet mistenkte piloten for å ha vært ruspåvirket.

Operasjonsleder Ronny Lentføhr i Hordaland politidistrikt uttalte følgende tidligere i dag:

– Jeg kan bekrefte at det er mistanke om at han var påvirket, men av hva vet vi ennå ikke. Det er rutinemessig tatt alkotest av ham. På bakgrunn av den fant vi grunn til også å ta blodprøver. Resultatet av dem foreligger om tre ukers tid, sa Lentføhr.

Kjenner piloten

Dette stemmer ikke overens med Viskjers inntrykk av piloten. Han merket ikke noe til at mannen skal ha vært ruspåvirket.

– Jeg så ham i går, for jeg skulle være lastemann på turen i dag. Da la jeg merke til at han gikk og la seg tidligere enn alle andre. I dag oppførte han seg veldig proft, ga alle passasjerene en sikkerhetsbriefing og var veldig trygg, selv under styrten.

Han hevder pilotens manøver reddet livet til ham og de andre passasjerene.

– Han ga oss beskjed om at noe var galt før vi traff bakken, slik at vi fikk forberedt oss. Og måten han holdt hodet kaldt og rettet opp helikopteret gjorde at vi reddet livet. Det er det ingen tvil om.

– Hva er din relasjon til piloten? Er dere kjent fra før?

– Jeg jobber som bestyrer på en turisthytte på Hardangervidda. Jeg har møtt ham flere ganger tidligere, da han ved flere anledninger har hjulpet til med forsyninger til hytta. Jeg har bare et godt inntrykk av ham.