Hopp til innhold

– Pårørende føler seg hjelpeløse

Pårørende til psykisk syke vet ikke hva de skal gjøre for å hjelpe. Mange tar kontakt med Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri.

Carl Fredrik Aas
Foto: PRIVAT/ Colourbox.com / PHOTOPQR/SUD OUEST

– Vi får mange telefoner fra fortvilte familier til psykisk syke. Folk spør oss blant annet om hvordan de skal få hjelp til innleggelse, sier landsstyreleder Carl Fredrik Aas.

– Sliter med å få hjelp

Fredag drepte en psykisk syk mann sin egen mor på Askøy utenfor Bergen. I ettertid mener familien at de ikke fikk god nok hjelp. Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri merker stor pågang.

– Det er veldig mange som har problemer med å få hjelp i helsevesenet, sier han.

Mandag fortalte Bodil Knutsen om hvordan de hadde opplevd at hennes bror ikke fikk den oppfølgingen som de hadde håpet. Det hele glapp da broren flyttet for seg selv for to år siden. Han sluttet å ta medisiner, og ble aggressiv og truende overfor familien.

I følge familien tok ingen ansvar for at han fikk behandlingen han trengte.

– Det skal veldig mye til for at noen blir innlagt med tvang. Jeg føler at det må skade eller drap til før noen blir innlagt med tvang, sier Knutsen.

– Noen ganger må det til

Bruken av tvang i psykiatrien er omdiskutert. Målet er å få bruken av tvang ned, men Carl Fredrik Aas mener at det i enkelte tilfeller er helt nødvendig.

– I den ideelle verden er det ingen som ønsker tvang, men i noen situasjoner kan det være nødvendig, sier han.

Bodil Knutsen

BER OM HJELP: Bodil Knutsen ønsker at det skal bli enklere for pårørende til psykisk syke å få hjelp.

Foto: Kjartan Lægreid / NRK

Etter det Knutsen har opplevd ønsker hun å rette søkelyset mot manglende hjelp og behandling til psykisk syke og deres pårørende.

- Det burde være mye enklere å få hjelp. Det skulle vært noen vi kunne henvende oss til.

- Familien burde hatt flere rettigheter, sa hun til NRK mandag.

Blir møtt forskjellig

– Det er virkelig et spørsmål. De rettighetene en har som pårørende bør respekteres. De har noen rettigheter, men hvordan de blir møtt er forskjellig i de forskjellige helseforetakene, sier Aas.

Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri mener de pårørende bør bli hørt. Grunnen er at det vises til taushetsplikten.

– Det virker som om enkelte gjemmer seg bak dette når de kunne gitt informasjon, veiledning og råd til de pårørende. Dette ville være en god investering for de pårørende, sier han.

Mandag ble den 36 år gamle mannen varetektsfengslet i seks uker. Han vil trolig være de ukene på Sandviken sykehus der han nå er innlagt.

(Se video med Bodil Knutsen)

Video Søsteren forteller om drapet på Askøy