Hopp til innhold

– Må gå gjennom de riktige kanalene

Statssekretær i kulturdepartementet, Lubna Jaffery, mener at det er useriøst å gå gjennom media for å søke støtte fra staten.

Tollbodkaien

Her på Tollbodkaien ønsker Herman Friele og Harald Victor Hove seg et operahus.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Jeg må jo si det at denne saken ikke har blitt nevnt for kulturdepartementet i samtaler med verken kulturbyråden eller kultur vest. Så jeg regner med at de vil be om et møte for å legge frem disse planene. Så må selvsagt staten vurdere om det er aktuelt for oss å gå inn.

– Vi kan ikke drive budsjettforhandling gjennom media angående ting vi ikke har sett. Samtidig er det viktig å huske på at Bergen har en del andre kulturbygg og kulturplaner som de ofte får gjennomført. Dette bygget vil jo da havne i konkurranse med de andre planene.

Lubna Jaffer, statssekretær, Kulturdept.

Lubna Jaffery.

Foto: Magnus Ridola
– Frieles påstand er urikig

Hun synes at Herman Frieles uttalelse om at et operahus i Bergen vil koste det samme som toalettene på operaen i Oslo er uriktige.
– Det er litt utidig å sammeligne det. Nå er det slik at hele opera norge var enig om at vi trengte et nytt operabygg i Bjørvika, og det stemte også Høyre for her på Stortinget, så jeg regner med at Friele også var for det operabygget som står i Bjørvika, sier hun til NRK.

Jaffery forteller at de summene hun har sett er på fra en halv milliard til en milliard, og understreker at dette ikke snakk om småpenger.
– Her må nok Friele, kulturbyråden og de som ønsker å få på plass dette bygget gjøre en seriøs jobb ovenfor departementet. De må gå gjennom de riktige kanalene, slik at vi kan ha en seriøs behandling av saken.

Saken fortsetter under bildet.

Operahuset i Bjørvika

Operahuset i Bjørvika.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operamiljøet etterlyser midler

Operamiljøet i Bergen har etterlyst større bevilgninger fra staten. Er dette helt usannsynlig med tanke på penger til også et operahus?

– Den nye opera i Bergen har for eksempel vært opptatt av at vi skal øke bevilgningene til drift. Det er jo samtaler som vi har kontinuerlig med Den nye opera.

Kulturdepartementet skal diskutere budsjettsituasjonen til Den nye opera sammen med dem, men de har aldri tatt opp et nytt operabygg som tema.

Omprioriteringer

Om 2020 er realistisk for et ferdigstilt Operabygg i Bergen kan hun ikke svare på.

Hun forteller at bergensk kulturliv har prioritert en del andre bygg før, blant annet USFF, teateret og Grieghallen. Dersom de har gjort om de på prioriteringene må de fortelle Kulturdepartementet om det. Da vil departementet i følge Jaffery vurdere om de har pengene til et operabygg i Bergen.