Hopp til innhold

– Når han snakket ideologi var det musestille i Høyre

Høyre-politikere i Inge Lønnings hjemfylke sørger over tapet av partiveteranen.

Inge Lønning president i Nordisk råd

– EN BAUTA: Høyres Inge Lønning fra Bergen døde i går, 75 år gammel. Partikollegene i hjembyen minnes en bauta i partiet.

Foto: Pekka Sakki / NTB scanpix

– Han var en ledestjerne for flere i partiet og en fantastisk flott mann. Han var sjenerøs og delte villig med oss andre av all den kunnskap han satt med.

Det sier Liv Kari Eskeland, leder i Hordaland Høyre, etter nyheten om at Inge Lønning er død.

– Umulig å snakke om ham i fortid

Den 75-årige partiveteranen døde søndag mens han var på skitur på Beitostølen med familien.

Liv Kari Eskeland

LEDET AN: – Han var en ledestjerne, sier leder i Hordaland Høyre, Liv Kari Eskeland.

Foto: Aleksander Vallestad / NRK

trude drevland

VIL HUSKE KLEMMENE: Bergensordfører Trude Drevland vil huske klemmene og talene til Inge Lønning på landsmøtene.

Foto: John Gunnar Skien / NRK
I hjemfylket Hordaland minner Eskeland og bergensordfører Trude Drevland det de omtaler som en ruvende skikkelse i Høyre-miljøet.

– Jeg reagerte med sjokk. Det er nesten umulig å snakke om Inge i fortid. Men han var en personlighet som alle lyttet til og som satte ting i riktig perspektiv. Han snakket med en voldsom kraft og kunnskapsbase, sier Drevland til NRK.no.

Hun hadde sett frem til å møte 75-åringen på Høyres landsmøte i Oslo første helgen i mai.

– Klemmene det beste minnet

– Mitt beste minne var klemmene på landsmøtet, og gleden min til igjen skulle lytte til ham. Jeg tenkte på det forrige dagen om at jeg skulle få gleden av igjen å få høre hans flotte resonnement fra talerstolen, alltid bunnet i god ideologisk tenking. Men det får ikke vi denne gangen, sier Drevland.

Han var helt til det siste politisk aktiv, og en tid også aktuell til høstens stortingsvalg.

– Det sier at han var en utrolig livskraftig politiker. Alder er bare år. Han var en politiker vi lyttet til når han talte, fordi han var en stor ideolog, sier Drevland.

Lønning var fra Fana i Bergen, men bodde i Oslo de siste tiårene. Han ble vraket av Hordaland Høyre da han ville stille til valget i høst for partiet i hjemfylket.

Lønning holdt til i Oslo det meste av sitt politiske liv og kontakten med det politiske miljøet i Bergen var derfor begrenset, sier Drevland.

LES OGSÅ: Erna Solberg i sorg over Lønnings bortgang

– Høyres store ideolog

– Når han snakket ideologi var det musestille i Høyre. Grunnlaget i partipolitikken er ideologien, og når du har den på plass kan du bygge videre med god politikk. Han var den store ideologen i Høyre, sier Drevland.

Også lederen i fylkeslaget i Hordaland husker den store taleren Lønning.

– Jeg har møtt ham en del ganger og han har holdt noen fantastiske foredrag om blant annet livssyn og etikk. Han har virkelig satt en del ting i perspektiv som en kan ha godt av å tenke litt over, sier Eskeland til NRK.no.

SE OGSÅ: Inge Lønnings liv i bilder

Høyres landsmøte 1998

STOR PÅ LANDSMØTE: Bergensordfører Trude Drevland hadde sett frem til å møte Inge Lønning på årets landsmøte. Her er han på 1998-utgaven med Anne Berit Andersen og Jan Petersen.

Foto: HELGE HANSEN / NTB scanpix

– En bauta

Høyres fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen, sier hans første reaksjon var stor sorg.

Video Tom-Christer Nilsen

SORG: Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen vil huske den store retorikeren Inge Lønning.

Foto: Nyhetsspiller

– Det er en god kollega som har gått bort, og en bauta i norsk politikk, akademia og offentlig debatt. Jeg er en av mange som har fått lov å sitte i salen når han har delt av sin fantastiske kunnskap og evne til å trekke historiske linjer, sier Nilsen.

Han husker spesielt et replikkordskifte på et landsmøte for noen år siden.

– Der prøvde Unge Høyre-representant John Ragnar Aarseth seg på en replikk, men Inge Lønning viste at de gamle fortsatt var eldst. Jeg kan ikke huske at noen turde å ta replikk på Inge Lønning etter det, sier fylkesordføreren.