Hopp til innhold

– Legehets går ut over pasienten

Leger og annet helsepersonell blir hengt ut på internett med fullt navn. Forståelig, sier Høyre-politiker. Å bli svartelistet kan gjøre leger mer tilbakeholdene i møte med pasienter, mener lege.

Video Legehets på nettet

Trond Hatlebrekke er en av mange leger som får fullt navn og arbeidsplass, sammen med lite flatterende omtale, på nettet.

På internettforum som kvinneguiden.no , barnimagen.no og dinbaby.com går debattene i friske ordelag om det meste, inkludert hvilke leger som er elendige.

LES OGSÅ: Svartelister gynekologer på nettet

Stempler leger som ubrukelige

Trond Hatlebrekke

Trond Hatlebrekke

Foto: NRK

Dette er noe som jeg, og sikkert mange kollegaer ikke vet forekommer, sier Hatlebrekke.

Leger har taushetsplikt og kan ikke snakke om pasientene sine. Samtidig kan pasientene fritt stemple leger som ubrukelige i all offentlighet.

– Jeg tror ikke vi kan la dette gå tungt innover oss i hverdagen, men det er et tankekors at vi ikke får anledning til å kommentere eller lage bildet fullstendig.

– Gagner ikke pasientene

Hatlebrekke tror hets av helsepersonell kan få alvorlige konsekvenser.

– Leger kan kanskje kan bli mer tilbakeholden med å tilby personlig engasjement. Jeg er ikke sikker på om dette vil gagne pasientene i det lange løp.

Hatlebrekke er allmennpraktiserende lege og har som fastlege mange faste pasienter på sin liste.

På nettet blir han stemplet som «en som behandler pasientene som narkomane». En kvinnelig pasient sier hun «ikke fikk de B-preparatene jeg skulle ha hatt.»

– Jeg tenker at jeg der og da har behandlet henne riktig, men samtidig galt fordi hun ikke har fått forståelse for hvorfor hun ikke fikk preparatet.

Svartelister gynekologer

Men langt verre kommentarer svirrer også rundt på nettet. På et av foraene utveksler gravide kvinner erfaringer om gynekologer i bergensområdet. Det er blant annet opprettet en svarteliste.

Nettforum

Fra nettforum

Foto: fra nettforum

– Ved kritiske kommentarer der legen kan si seg enig i kritikken i ettertid, og lære av det, er det en ting, men det oppleves nok som urettferdig hvis ikke, sier Hatlebrekke.

Anonyme personer som kan spre sine subjektive meninger på nettet kan også skade neste generasjons leger, mener han.

– Nyutdannete leger som ikke har et så stødig fotfeste vil kunne utvikle frykt som hindrer å oppnå potensialet som ligger mellom pasient og lege for å komme frem til effektiv behandling.

– Det er forståelig

Julie Voldberg
Foto: Høyre

Julie Brotkorb Voldberg, påtroppende leder Høyres kvinneforum synes ikke det er noe rart at man i en sårbar periode hvor man er gravid prøver å orientere seg om hvor man mener det er gode kvaliteter på tjenester og hvor det ikke er det.

– Vi har jo forbrukerinformasjon avkrevd og forventet av alle yrkesgrupper, men jeg opplevde jo selv når jeg har gått gravid tre ganger at det er veldig mye enklere å finne god evaluering av barnevogner enn på fødetilbud, sier hun.

Trenger kontroll

Hun skylder på den sittende regjering, og mener den ikke er nok fokusert på å gi pasientene et godt faktagrunnlag for å velge helsetjenester.

– Noe av det første de gjorde da de kom i regjering var å stoppe det arbeidet som Bondevik 2 regjeringen startet, nettopp med å ha offisielle sider med kvalitetsparametre på helsetjenester, sier hun.

– Burde det vært smilefjes-merkede helsetjenester?

– Ja, vi hadde jo i gang et viktig arbeid før denne regjeringen tiltrådte. Jeg synes jo det er en selvfølge at hvis jeg skal velge meg en lege, og særlig hvis jeg er gravid at jeg skal kunne gå inn et sted å se om denne legen har fått en påpakning av helsetilsynet eller lignende, sier hun.

Hun tror det hele er et tegn på at man ønsker informasjon og åpenhet.

– Jeg tror alle forstår at i en situasjon hvor man skal føde og er gravid kanskje en av de viktigste hendelsene som skal skje i ens liv, så ønsker man å vite at man har et trygt og godt tilbud, sier hun.

– Regjeringen må ta ansvar

Nå spiller hun ballen over til helseministeren.

– Det er ikke vanskelig. Vi har allerede fremmet forslag i stortinget om at man må ha flere kvalitetsparameter der man måler helsetjenester. Dette må publiseres og tilrettelegges slik at det ikke slik er bare de ressurssterke som klarer å finne frem i de forskjellige tilbudene, sier hun.