Hopp til innhold

– Alvorlig systemsvikt i Bergen kommune

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener millionsvindelen i Bergen kommune ikke burde være vanskelig å fange opp.

bergen

SYSTEMSVIKT: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt stiller seg undrende til at millionunderslaget i Bergen i det hele tatt kunne skje.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Habilitetsekspert og jusprofessor, Jan Fridthjof Bernt, mener millionsvindelen i Bergen kommune burde ha oppdaget tidligere.

– Det er alltid et spørsmål om hvor gode internkontrollsystemer man har. Vi får fra tid til annen saker om underslag også i private bedrifter. Det er egentlig bare et spørsmål om hvor mye man egentlig har hatt fokus på for å passe på at slikt ikke skjer, sier han til NRK.

Lurte til seg millioner over tiårsperiode

Bergen Rådhus

LURTE TIL SEG FLERE MILLIONER: En tidligere mellomleder har erkjent for å ha underslått flere millioner fra Bergen kommune. Jusprofessor mener det er et systemsvikt i kommunen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

En tidligere mellomleder i Bergen kommune ble i går anmeldt for å ha underslått flere millioner fra kommune og deretter ha spilt vekk pengene. Underslaget skal blant annet ha skjedd ved hjelp av fiktive fakturaer.

Underslaget skal ha pågått over en periode på om lag ti år.

Saken ble avslørt denne uken etter interne kontroller i kommunen. Den ansatte ble konfrontert med deler av underslaget, men la selv alle kort på bordet da bomben sprakk.

Han ble sparket og politianmeldt onsdag.

– Alvorlig systemsvikt

Jan Fridthjof Bernt

JAN FRIDTHJOF BERNT: - En eller annen plass er det en alvorlig systemsvikt. Dette burde ikke vert vanskelig å fange opp.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Bernt sier at det ikke er uvanlig at man etter hvert blir litt slapp når det gjelder internkontrollen fordi man synes man kjenner folk, og har tillit til dem.

– Et eller annet sted i Bergen kommunen er det alvorlig systemsvikt. Slike ting skulle ikke være så vanskelig å fange opp, hvis man bare foreta den kontrollen som man forutsetter, for eksempel i forbindelse med revisjon, sier han.

– Er det for mye tillit til enkeltpersoner i kommunen?

– Ja, man kan ikke lene seg tilbake og stole på enkeltmennesker. Her må man ha solide og robuste systemer som virker så si uten persons anseelse, sier jusprofessoren.

– Er dette en ukultur i Bergen kommune?

– Det har jeg ingen grunnlag for å mene noe om. Men det er et systemsvikt i kommunen, det kan vi vel uten videre si, sier han.

Informasjonsjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille, sier kommunen fremdeles ikke har full oversikt i saken.

– Vi har komt et stykke videre, men dette er jo en stor og veldig alvorlig sak. Vi valgte jo å gå tidleg ut å informere om underslaget. Det betyr at vi ikke har full oversikt internt enda, sier Hille.

– Vi må bli bedre

Eva Hille

EVA HILLE: - Vi må bli bedre i kommunen, dette er ikke godt nok.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hille forteller at Bergen kommune har brukt dagen i dag for å prøve å få mer informasjon om hvordan dette kunne skje.

– Det er klart at når noe slikt kan skje, og har pågått over så lang tid er det klart at kommunen ikke har gjort jobben sin godt nok. Her må vi sørge for å bli bedre, sier Hille.

Videre sier Hille kommunen har jobbet med å sørge for at mannen som siktet for underslag etter forholdene har det bra.

– Vi sørger for at vedkommede er sikret og at han klarer seg. Han har det etter forholdene så bra som han kan ha det nå og det er viktig for oss. Som en tidligere ansatt hos oss er vi opptatt av at han skal ha det bra, forteller Hille.