Sykepleier så Hilda (98) bli voldtatt:</br> – Jeg skjønte først ikke hva jeg så

I syv uker levde sykepleieren i konstant redsel, mens politiet lette etter den ukjente gjerningsmannen. – Jeg kvir meg til å vitne i dag, sier kvinnen til NRK.no.

Gamleheimshagen i Os

VAR VITNE TIL VOLDTEKTEN: Døren til Hilda Festes leilighet stod åpen da sykepleieren kom til. Innenfor var gjerningsmannen i ferd med å voldta 98-åringen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Den 26 år gamle sykepleieren fra Os er i en annen leilighet i Gamleheimshagen da Hilda Feste (98) utløser trygghetsalarmen klokken 21.17 søndag 1. januar.

Hun skynder seg bort til 98-åringens leilighet.

– Skjønte ikke hva jeg så

Ingenting kan forberede henne på synet som venter. Først blodflekker. Så ser hun en mannsperson som voldtar den 98 år gamle kvinnen.

– Jeg skjønte ikke med det samme hva jeg faktisk så, forteller sykepleieren til NRK.no.

Ifølge aktor i rettssaken, statsadvokat Gert Johan Kjelby, skriker hun, slik at gjerningsmannen forstår at han er blitt oppdaget. Men hun ser aldri ansiktet hans.

26-åringen tror heller ikke at han rakk å se hennes ansikt før hun løp vekk for å tilkalle hjelp.

– Det jeg så av ham, var veldig diffust. For meg kunne det vært hvem som helst. Jeg kunne aldri ha kjent igjen gjerningsmannen på gaten etterpå, forteller hun.

Sterke bevis mot 19-åringen

Noen minutter senere kom to andre fra hjemmesykepleietjenesten til leiligheten og fant Hilda Feste liggende død på soveromsgulvet. Gjerningsmannen har forlatt stedet.

LES OGSÅ: Ingen tegn på at Feste kjempet imot

Først over halvannen måned senere pågrep politiet den 19 år gamle mannen som nå sitter på tiltalebenken i Nordhordland tingrett.

Han nekter enhver befatning med saken, men påtalemyndigheten mener de har svært sterke bevis på at det var 19-åringen som voldtok og drepte den gamle kvinnen:

  • Tiltaltes fingeravtrykk i blod på åstedet
  • Fotavtrykk på åstedet fra sko funnet i tiltaltes leilighet
  • Hans DNA på innsiden av glidelåsen i offerets bukse
  • Hilda Festes blod på et putetrekk og flere tøyfiller som lå i en plastpose i 19-åringens leilighet

LES MER OM TILTALTES FORKLARING:
Nektet skyld for voldtekt og drap | 19-åringen i retten: – Jeg har ikke søkt på eldreporno
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen

19-ÅRING TILTALT: Den unge mannen sier han har 'blackout' fra kvelden og ikke husker noe. Her sammen med sin forsvarer, advokat Rolf Knudsen.

Foto: Gustav Kvaal

Var redd for å være alene

Allerede torsdag etter drapet var den 26 år gamle sykepleieren tilbake på jobb.

– Det var en vanskelig periode med mye usikkerhet. Jeg var ikke sikker på om han hadde sett meg eller ikke, så jeg var redd. Det var ikke noe kjekt å være alene.

– Men for meg var det veldig viktig å «ta tilbake jobben» og komme fort ut igjen. Jeg var redd det ville bli vanskelig om det gikk for lang tid, forteller hun.

Statsadvokat Gert Johan Kjelby

KRONVITNE: Sykepleieren er et statsadvokat Gert Johan Kjelbys viktigste vitner.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Politiet i Gamleheimshagen drapsnatten

SKREMT: Selv om hun trodde gjerningsmannen ikke hadde sett ansiktet hennes, var sykepleieren redd helt til pågripelsen var et faktum.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Den første tiden hadde hun følge av en sykepleierstudent, noe som var planlagt i god tid før skrekkopplevelsen første nyttårsdag. Men hun legger ikke skjul på at første tiden var vanskelig.

LES OGSÅ: Publiserte navnet til voldtekts- og drapstiltalt 19-åring

– Ubehagelig å åpne opp dører

– De første dagene var det veldig ubehagelig. Spesielt å åpne opp dører. Men nå går det bra. Jeg har hatt utrolig støtte i familie, venner og kolleger. Os kommune har også taklet dette på en veldig god måte. Jeg har fått all oppfølging som jeg har hatt bruk for, forteller 26-åringen.

– Går du fortsatt på jobb i Gamleheimshagen?

– Ja. Jeg vegrer meg ikke for å gå tilbake dit. Han skal ikke få ødelegge det for meg, sier hun.

– Hvordan føltes det da 19-åringen ble pågrepet og du fikk høre hvilke bevis politiet har mot ham?

– Det føltes godt. En lettelse, for jeg hadde gått rundt og vært både usikker og redd. Da jeg leste om bevisene, følte jeg at jeg endelig kunne slappe av.

– Samtidig var det veldig trist at det skal være en så ung mann. Jeg har tenkt mye på familien hans

Ser frem til å rette opp i faktafeil

I dag vitner den 26 år gamle sykepleieren mot 19-åringen i Nordhordland tingrett, som et av påtalemyndighetens viktigste vitner. Hun sier til NRK.no at hun ser frem til å få klargjøre flere ting som hun mener har kommet feil ut i pressen.

– Hvordan blir det å være i samme rom som den antatte gjerningsmannen?

– Jeg kvir meg til å vitne, men ikke for å sitte nær ham, fordi jeg ikke har hatt et ansikt å forholde meg til. Men at det blir en påkjenning, det er jeg ikke i tvil om, sier 26-åringen.

LES OGSÅ: Vil be om 200.000 i erstatning

Les alt om Os-drapet her.