Hopp til innhold

– Ingen grunn til å frykte grupper som Nordfront

Politiet ser alvorlig på at høyreekstreme spredde flygeblader i Bergen. Men de mener folk ikke har grunn til å være redde.

Video fe27d374-4e7f-4652-9c79-4ede664a3a54.jpg

Se reportasjen fra da bergensere fikk nasjonalistiske flygeblader i postkassen.

Denne uken opplevde flere beboere i Bergen å få utlevert propaganda for en høyreekstrem organisasjon, som kaller seg ”Den norske motstandsbevegelsen”.

Den nasjonalistiske bevegelsen er en norsk variant av en tilsvarende svensk gruppering, som er ledet av den kjente nynazisten Klas Lund. I Sverige er gruppen kjent for flere og grove bruk av vold, og tar til orde for å kjempe mot innvandring og et korrupt samfunn.

– Tar alltid slikt alvorlig

I flygebladene som ble delt ut i Olsvik i Bergen, ønsker den såkalte motstandsbevegelsen å rekruttere medlemmer. Flere i nabolaget reagerte på det de fikk i postkassene, og politiet sier de tar saken alvorlig.

– Vi skal alltid ta det alvorlig når det kommer ytringer som kan oppfattes som farlige, og som oppfattes som skremmende, sier politiinspektør Tore Salvesen på Bergen Vest politistasjon.

Tore Salvesen

- HAR KONTROLL: Politiinspektør Tore Salvesen sier de ikke mener folk har grunn til å være redde for 'Nordfront'-grupperingen.

Foto: NRK

Under en felles paraply kalt Nordfront, vil lignende grupper i Sverige og Finland kjempe for et forent Norden. En tidligere leder i Vigrid sa til NRK at organisasjoner som Nordfront går for svake sjeler, og at de lett får rekruttert medlemmer.

Men politiet mener de har god oversikt over miljøet og at folk flest ikke har grunn til å frykte Nordfront og andre lignende grupper.

Hevder de prøver seg i flere norske byer

– Publikum må melde tilbake til oss om de frykter ting, som for eksempel en gruppe som dette. Vi tar det alvorlig, men sånn som vi ser det er det god oversikt over personer som har slike ytringer. Derfor tror jeg ikke folk har noe å frykte, sier Salvesen.

I flygebladene skriver grupperingen at de er glad for å melde at de nå er på plass i Bergen. Ifølge nettsidene har de også hatt lignende aksjoner i Trondheim og Kristiansand.

Nordfronts brev

VEKTE REAKSJONER: Disse flygebladene dukket opp i postkasser i Bergen denne uken.

Foto: Frank Bremnes / NRK

– Sånn som jeg leser det, kan det bety Bergen, Oslo eller hvor som helst. Det er ikke nevnt noe spesielt sted, og sånn som jeg tolker det er det helt tilfeldig at det havnet i disse postkassene, sier Salvesen.

Viser til Utøya

Han er også skeptisk til hvor mye omtale de 240 flygebladene har fått, og viser blant annet til Utøya.

– Dette fortjener ikke særlig stor oppmerksomhet. Vi har sett at dette får oppmerksomhet fra pårørende etter de alvorlige hendelsene i fjor, og da ønsker vi ikke å bidra til det.

Salvesen ber folk som føler seg urolig om å ta direkte kontakt med politiet.