Hopp til innhold

– Han blir savnet på alle måter

I dag skal Alexander Dale Oen få en siste avskjed i Øygarden.

Video Alexander Dale Oen begraves

BEGRAVES I DAG: Alexander Dale Oen døde under treningsleir i USA 30. april. Han ble bare 26 år.

Olav Martin Vik

TRAVEL: Tidligere Øygarden-ordfører Olav Martin Vik har jobbet intenst med forberedelsene.

Foto: Anders Ekanger/ NRK

Telefonen får ikke hvile mens kirkeverge og tidligere Øygarden-ordfører Olav Martin Vik haster inn i bilen. Alt må gå som smurt.

– Det må ikke være noen avvik. Dette skal være verdig og skikkelig, samtidig som folk skal føle seg ivaretatt når de kommer til Øygarden, sier han til NRK.

NRK.no og NRK1 viser begravelsen direkte. Seremonien starter klokken 12.00.

«Du har litt for høye skuldre»

Hele bygden har heiet på Alexander Dale Oen. Nå skal de ta en siste avskjed.

– På mange måter er dette bearbeiding av sorg for meg, sier Vik. Å kunne være med på denne måten og legge til rette for gravferden, og å være til hjelp for familien.

Kirkevergen husker godt hva Alexander pleide å si til ham, da han var ordfører.

– Han sa «du har litt for høye skuldre». Så trykte han meg på skuldrene og sa at jeg måtte få dem ned. Jeg kommer aldri til å glemme det. Spesielt ikke nå.

– Vi ser på ham som Alex, som vi kjenner

I Blomvåg kirke står 300 stoler klare. Kultursjef Bernt Hjørnevik skal holde styr på politikere, artister og internasjonale idrettsstjerner.

– Kirken kommer til å være fullsatt, og det kommer til å være en flott og verdig begravelse, sier han til NRK. Og jeg tror at alle vil få en god opplevelse ved å være til stede i begravelsen.

Blomvåg kirke

FULLSATT: Alle som skal følge Dale Oen til graven fra Blomvåg kirke, må være akkreditert. Alle andre kan følge begravelsen på TV, nett eller på storskjerm i Kollsneshallen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

På grunn av omfanget er det kommunen som arrangerer alt.

Men ikke alle får plass i kirken. Derfor blir gravferden sendt på storskjerm i Kollsneshallen. Brita Torsvik har vasket den første rekken av stoler, men foran henne står nesten 1 500 til.

– Vi ser jo på ham som Alex, som vi kjenner. Han er ikke bare en idrettsstjerne, sier hun til NRK.

– Vi har mistet en fantastisk sønn

I rådhuset ligger kondolanseprotokollen ved siden av blomster og tente lys. Selv nå, ti dager etter dødsfallet, står folk i kø for å skrive.

– De har mistet en fantastisk sønn. Han blir savnet på alle måter, sier Rolf Normann Dale.

Han gikk på skole med Alexander.

– Jeg håper at familien ser at vi alle støtter dem. At vi syns synd på dem. Det er fælt, men vi som er kamerater har snakket litt om det og fått det litt ut på den måten.

Vil dele gravferden med nasjonen

I salen ved siden av svømmehallen hvor Alexander svømte som fireåring, skal 300 gjester spise middag.

Olav kalles inn for å bestemme hvor serviettene skal ligge. Ingen detaljer er for små. Gravferden skal sendes direkte på TV - noe familien selv har ønsket.

– Familien ønsket å dele gravferden med nasjonen, fordi de har delt gleden og alle opplevelsene Alexander hadde da han vant mesterskap og medaljer med landet.