Hopp til innhold

Politiet har bedt om Kripos-bistand til «formidabel etterforskning»

Politiet i Sogn og Fjordane har bedt Kripos om hjelp for å finne ut av hva som startet brannen i Lærdal. Samtidig sinkes etterforskningen av at det fortsatt ulmer på brannstedet.

Storbrann i Lærdal

Politiet sier det siste estimatet går på at 23 bygninger har blitt rammet av brannen i Lærdal. Av disse skal 16 være bolighus.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Nils Erik Eggen

Nils Erik Eggen og politiet i Sogn og Fjordane har bedt Kripos om hjelp til å etterforske brannen i Lærdal.

Foto: Steinar Lote / NRK

Politiet har bedt Kripos for å få klarlagt årsaken til brannkatastrofen i et av Norges mest unike trehusmiljøer. Den første meldingen om brannen kom klokka 22.54 lørdag kveld.

Brannen skal ha startet i et bolighus i Kyrkjegata i Lærdalsøyri. Brannårsaken er fortsatt ukjent, og det er blant annet dette Kripos skal bistå politiet med å finne ut av.

Politiet legger ikke skjul på at de har en stor oppgave foran seg.

– VI har bedt om både taktisk, så vel som teknisk bistand fra Kripos. Vi har jo en ganske formidabel etterforskningsoppgave foran oss her, sier Nils Erik Eggen, pressevakt i Sogn og Fjordane politidistrikt til NRK.

Han forklarer at ulming på brannstedet kompliserer etterforskningsarbeidet.

– Etter hvert kan vi begynne med den taktiske biten, for at vi skal komme i gang med det tekniske må det bli rimelig kaldt først, sier Eggen.

– Det er det åpenbare som skal avdekkes, og det er den konkrete årsaken til at brannen startet, sier Eggen.

Kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos sier til NRK at det er opp til politidistriktet lokalt å kommentere hva slags bistand man ønsker. Ut over dette ønsker ikke Sandal å kommentere bistandsanmodningen nå.

– Puffer opp flammer fra enkelte steder

Innsatsleder på stedet, Bengt Næss, sa til VG Nett like før klokken 15.00 at brannen blusset opp igjen. Politiet avkrefter dette overfor NRK..

– Status er slik den nå har vært de siste to-tre timene. Det pågår ingen branner, men det er fortsatt en rekke branntomter med høy temperatur. Det ryker litt her og der, sier Eggen like før klokken 16.00.

Bare en halvtime tidligere hadde politiet varslet at faren ikke var over selv om de fleste brannene var slukket. Eggen sier det fortsatt er høy varmeutvikling enkelte steder.

– Av og til puffer det opp noen flammer fra enkelte branntomter, men brannvesenet er raskt på stedet og får nøytralisert det, sier Eggen.

– Det er ikke snakk om noen ny oppblussing av brannen, legger Eggen til.

– Etteretningspreget arbeid

Eggen presiserer at det fortsatt foreligger spredningsfare, og at beredskapen i området fortsatt er høy. Vinden er med på å gjøre forholdene mindre forutsigbare for redningsmannskapene.

– Det er periodevis ganske sterk østlig vind, og det skal etter det jeg kan forstå fortsette ut over dagen. Med så mye glør, og så mye varme, så er det klart at den potensielle faren er tilstede hele tiden, sier Eggen.

Han forteller at hovedfokuset for brannfolk og Heimevernet nå er å passe på at glohauger ikke blusser opp igjen. For politiets del har fokuset skiftet til å forsøke å skaffe oversikt.

– Vi jobber med å få en mer detaljert oversikt over de ulike eiendommene. Dette er et mer etteretningspreget arbeid, for å få fullstendig kontroll over hvem som ble direkte berørt, sier Eggen.

Han sier det fortsatt hersker usikkerhet over mange hus som er rammet. Det siste estimatet er 23 bygninger, hvorav 16 er bolighus, forklarer Eggen.