Hopp til innhold

– Har skapt en ny fellesskapsfølelse

Under søndagens minnemarkering i Bergen var både byens biskop og imam tilstede. Sammen tok de avstand fra de grusomme terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Søndag ble det arrangert en minnemarkering for ofrene etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya på Torgallmenningen i Bergen. Bak invitasjonen stod representanter fra mange av byens forskjellige trosretninger og nasjonaliteter. Alle kom sammen for å vise at Bergens innbyggere står sammen i sorgen.

– Det kjennes veldig viktig på en dag som dette å markere at uenighet om religion og tro ikke skal skape konflikter i samfunnet vårt. Det er en fare for at det kan skje, og vi håper at dette arrangementet kan føre til at vi har en mer omfattende dialog enn tidligere, sier biskop Halvor Nordhaug etter markeringen.

En ny fellesskapsfølelse

Biskopen mener at terroren har skapt en ny nasjonalfølelse.
– Dette sier jo noe om at det har skjedd noe med Norge etter 22. juli. Jeg tror at dette ikke bare er en stemningsbølge. Det er klart at dette vil normalisere seg, men det er skapt et nytt klima og en ny fellesskapsfølelse i landet vårt, og den må vi ta vare på.

Det ønsker han å gjøre ved å knytte et tettere bånd til blant annet Imam Abdiladif A. Ahmed.
– Dialogen må foregå på mange plan. Ved hverdagslige møter mellom mennesker, som kanskje besøker hverandre. Men også ved at imamen og jeg, som religiøse ledere, regelmessig har mer offisielle samtaler, forteller biskopen.

HØR RADIOREPORTASJE HER:


Imamen er veldig glad for å kunne stå sammen med biskopen på den nasjonale sørgedagen.
– Det er bra å stå sammen og ta avstand fra terrorhandlingene. Jeg er glad for at vi kan diskutere og støtte hverandre, sier han til NRK.no.

Misfornøyd med oppmøtet

– Etter terroren har det vært en oppvåkning. Jeg håper og tror at folk kan se individet i stedet for å generalisere, og at folk heller kan se likheter enn forskjeller, sier Lise Berntsen i Human-Etisk forbund.

Berntsen var misfornøyd med dagens oppmøte med tanke på hvor mange som dukket opp under minnemarkeringene som tidligere har vært ved den blå steinen.
– Jeg håper ikke at dette er et tegn på at vi allerede har begynt å legge dette bak oss, sier hun til NRK.no.