Hopp til innhold

– Det vakreste nordlys jeg har sett

Ny solsyklus ga Sør-Norge det andre spektakulære lysshowet på nattehimmelen på bare én måned. – Jeg har aldri sett noe liknende, sier fotografen.

Nordlys over Bergen

UVANLIG: Nordlys er sjeldent å se i Sør-Norge. Nattens show var det andre på bare én måned.

Foto: Pål Bentdal

Frilansfotograf Pål Bentdal og en kamerat var ute på luftetur med hundene sine da han oppdaget det sterke nordlyset over Bergen sent mandag kveld. Til alt hell hadde han kameraet med seg og fikk fanget det spektakulære nordlys-showet.

SEND OSS DINE BILDER PÅ EPOST

– Må ha vært sett langt ned i Europa

– Du kunne snu deg i alle retninger og se nordlys. Jeg har aldri sett noe liknende. Vanligvis ser man bare bevegelser på himmelen, men i natt kunne du tydelig se grønnfargen og rødfargen. Det må ha vært synlig langt nedover i Europa, forteller Bentdal til NRK.no.

De første bildene tok han ved 23.30-tiden ved kongeboligen Gamlehaugen på Fjøsanger i Bergen.

– Så tok det seg voldsomt opp. De flotteste bildene fikk jeg mellom midnatt og klokken ett, forteller fotografen.

– Det er litt av et kick å stå ute og fotografere sånt, sier Bentdal.

Ønskereprise

Nikolai Østgaard

- NY SOLSYKLUS: Professor Nikolai Østgaard gleder seg over nordlyset.

Foto: NRK

Lysshowet på himmelen er det andre på fire uker over Sør-Norge og skyldes stor eksplosjonsaktivitet i et område på solen. Solen roterer i løpet av 27 dager, og nattens nordlys var derfor ventet.

– Dette indikerer starten på en ny og spennende solsyklus, etter at det har vært liten aktivitet på solen i lang tid. Aktiviteten var på et minimum i 2009. Nå er det i ferd med å ta seg opp igjen, sa professor og nordlysforsker Nikolai Østgaard til NRK.no for fire uker siden.

Gode muligheter for enda mer

– Bildene er fantastisk fine, med masse fine farger. Det må ha vært litt av et skue, sier Asgeir Brekke ved Nordlysobservatoriet i Tromsø.

Han sier det ikke er usannsynlig at det blir like vakkert på himmelen i Sør-Norge kommende natt.

– Dersom utbruddet på solen er kraftig, vil det også kunne komme tilbake om 27 dager igjen, når solen har rotert, sier Brekke.

Lurer du på hvordan nordlys oppstår?
Se denne videoen fra
forskning.no: