Hopp til innhold

Spektakulært lysshow over hele Nord-Europa

I natt danset det vakre nordlyset over himmelen i hele Norge. Dersom du gikk glipp av det, blir det en ny mulighet om ikke lenge.

Fotograf Svein-Jørgen Wiken tok disse bildene i Hordvik i Åsane ved tretiden natt til tirsdag.

Nikolai Østgaard

NY SYKLUS: Professor Nikolai Østgaard sier solshowet indikerer starten på en spennende solsyklus.

Foto: NRK

Da danset røde, gule og grønne «gardiner» over himmelen i store deler av Nord-Europa.

– Dette er fantastisk flotte bilder. Det interessante er at dette faktisk var avslutningen på nordlys-showet, som begynte allerede klokken 20 i går kveld. Men da var det overskyet her og umulig å se, sier professor og nordlysforsker Nikolai Østgaard til NRK.no.

Magnetisk storm

Dette uvanlige nordlyset skyldes eksplosjoner på solen som slynger gass og materier ut i verdensrommet, og fører til en magnetisk storm her på jorden.

Eksplosjonen skjedde på solen søndag, nådde jorden ett døgn senere og har ført til uvanlig mye nordlys over store deler av verden.

For en mer utfyllende forklaring på hvordan nordlyset oppstår, se videoen fra forskning.no:

Synlig til Tyskland

Ifølge Østgaard var det muligens Canada som først fikk oppleve lysshowet, og Dagbladet.no skriver at nordlyset var synlig helt ned til Tyskland.

– Dette indikerer også starten på en ny og spennende solsyklus, etter at det har vært liten aktivitet på solen i lang tid. Aktiviteten var på et minimum i 2009. Nå er det i ferd med å ta seg opp igjen, sier Østgaard.

Ikke helt ufarlige

Selv om nordlyset er flott å se på, er ikke gasseksplosjonene på solen helt ufarlige for oss her på vår lille planet.

Når disse utblåsningene kommer, blir det også slynget ut en del partikler som kan være skadelige for for eksempel satelitter.

– Solen går i en tolvårssyklus, og for tolv år siden var vi litt mindre avhengige av satelitter. Nå skal det derimot ikke store ødeleggelsene til før det hadde blitt problemer på Jorden med tele- og datakommunikasjon, og alle de følger det ville fått, sier Østgaard.

Ny mulighet

Solen roterer i løpet av 27 dager, og Østgaard sier aktiviteten i det aktuelle området på solen er så stor at det er gode muligheter for en ønskereprise.

Den finner sted om snaut fire uker.

– Slik aktivitetet varer gjerne en solrotasjon eller to, sier professoren.

Eksplosjoner på solen

HER SKJER DET: Eksplosjonene litt til venstre for midten av solen er de som har ført til det sterke nordlyset.

Foto: SDO/HM/Spaceweather.com