40 tatt i kokainaksjon

40 personer er pågrepet i forbindelse med kokainbeslag i Bergen den siste tiden. 15 er siktet for grove narkotikaforbrytelser.

En ansatt i barnevernet, en barnehageansatt og en vekter er blant dem som er pågrepet i Bergens største kokainaksjon noensinne, skriver Bergens Tidende . Det er blitt beslaglagt 775 gram kokain fordelt på 22 enkeltbeslag.

Småbarnsforeldre

Rudolf Christoffersen, politiadvokat i Hordaland politidistrikt

Politiadvokat i Hordaland politidistrikt Rudolf Christoffersen.

Foto: NRK

Dette er mer kokain enn politiet i Hordaland beslagla i 2008 og 2009 til sammen. Politiadvokat Rudolf Christoffersen forteller at mange av dem som er tatt er i full jobb.

– Flere har yrker med bred kontaktflate mot barn og ungdom. Flere av dem er også småbarnsforeldre, sier han.

Barnevernsansatt

En av dem er en 34-årig mann ansatt i det statlige barnevernet, Bufetat. Han har en operativ stilling som gjør at han er i kontakt med barn og unge.

– Han ble tatt med 20 gram kokain som han erkjenner var for salg, sier Christoffersen.

Politiadvokaten sier at de vil sende brev til arbeidsgiverne til alle som jobber med barn og unge, samt har stillinger der sikkerhet er viktig. Dette inkluderer to i offshorerelaterte jobber. Politiet vil også sende bekymringsmelding til barnevernet for dem som har barn.

Ukritisk forhold til rus

– Det er bekymringsfullt at folk som har valgt å jobbe med barn og unge har et så ukritisk forhold til rusmidler som det vi har avdekket i denne saken, sier Christoffersen til NRK.

Flere av de som ble pågrepet i disse sakene skal ha reagert veldig på det.

– Noen av de som ble varetektsfengslet tok det tungt. Flere av disse hadde aldri hatt noe med politiet å gjøre før, sier han.

Pokerspiller

Ifølge politiet startet saken da de pågrep en 37 år gammel asylsøker i hans hjem i Bergen tidligere i vinter. Der skal det ha blitt beslaglagt 100 gram kokain og 350.000 kroner i en koffert.

– Vi satte oss ned og bestemte oss for å se på kokain-miljøet i Bergen. Det er et miljø som er mye mer lukket enn andre rusmiljøer. Det vi ønsket var å ta de sentrale aktørene innenfor omsetningen, sier Christoffersen til NRK.

Han sier de regner med at denne 37 år gamle mannen er hovedmannen i dette miljøet i Bergen.

Det største enkeltbeslaget skal ha blitt gjort hjemme hos en 33 år gammel pokerspiller som ble tatt med et halvt kilo kokain. Politiet mener stoffet var ment for videresalg.