Hopp til innhold

22-åring blir fylkets fremste skolepolitiker

Fire år etter at han selv ble ferdig på videregående skole, får Emil Gadolin (22) jobben med å endre fritt skolevalg på videregående.

Emil Gadolin

BLIR FYLKSTOPP: Den ukjente 22-årige studenten og Ap-politikeren Emil Gadolin (Ap) får et svært viktig politisk verv i

Foto: Sølve Rydland / NRK

En student og en pensjonist og tidligere bydelsstyreleder er overraskelsene når den politiske kabalen i Hordaland er lagt.

Den unge Ap-politiker Emil Gadolin er plukket ut til å lede opplæringsutvalget i fylkeskommunen de neste fire årene.

Med det får han en av de viktigste skolepolitiske postene i Hordaland. Et viktig tema blir å ta fatt på opptaksordningen på videregående skole, som det nye flertallet med Ap, Sp, SV og KrF har sagt de vil endre.

Både opposisjonen og Elevorganisasjonen har vært svært kritiske til forslaget.

– Skal være fritt for alle

22-åringen og nestlederen i AUF i Hordaland, mener dagens ordning med fritt skolevalg er en urettferdig ordning.

– Målet med å endre inntaksordningen er å gjøre den mer rettferdig. Vi ønsker å skape et skolesystem som både er for dem som er flinke og for å gi dem valgmuligheter. Men vi vil også sikre at de elevene som syns skole er vanskelig får en skoleplass å gå til, som ikke er milevis unna der de bor, sier Gadolin.

Han understreker at de ikke vil fjerne alle former for fritt skolevalg, men justere det.

– Men vi ønsker å gjøre det fritt for absolutt alle, sier Gadolin.

Kjell Håland og Anne Gine Hestetun

GAMMEL TRAVER: Anne Gine Hestetun har funnet plass til Kjell Håland, tidligere bydelsstyreleder i Ytrebygda.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Et stort puslespill

Gadolin blir leder for opplæringstuvalget etter en nøye prosess med å finne folk til de viktigste vervene i fylkespolitikken i Hordaland.

Hun har også funnet plass til tideligere bydelsstyreleder i Ytrebygda, Kjell Håland, som nestleder av utvalget for kultur, idrett og regional utvikling.

Den nye fylkesordføreren, Anne Gine Hestetun, forteller at det har vært mye arbeid med å plukke ut de nye toppene i fylkespolitikken.

– Det har vært en nitidig prosess og et puslespill der man skal ta hensyn til flere parti, ulike ønsker, ulik erfaring, kjønn, geografi og generasjoner. Men jeg føler vi har lagt frem en kabal som er tjenelig for fylket.