- Tenner skal bli en del av kroppen

Hordaland SV holdt valgkampåpning på kjevekirurgisk avdeling fredag.

Audun Lysbakken
Foto: SV

Og stedet var ikke tilfeldig valgt. Audun Lysbakken sette seg i tannlegestolen og lova at tennene no skal bli ein del av kroppen.

- Lommeboken avgjør

For SV skal gå til valg på en ny tannhelsereform. De vil innføre et egenandelstak på 2500 kroner.

- Det er en av de store manglene ved velferdsstaten vår; at akkurat sykdommer i munnen er folk overlatt til å betale for selv, og da er det lommeboken som avgjør om du har råd til å gjøre nødvendig tannbehandling eller ikke, sier Lysbakken .

- Det er ingen som ville foreslå at dette skulle gjelde for resten av kroppen, og da er det ingen grunn til at det skulle gjelde for tennene heller, sier han.

- Hvorfor har dere ikke gjort noe med dette i løpet av fire år i regjering?

- Vi har gjort en hel del. Blant annet har vi utvidet ordningen med gratis tannbehandling til å gjelde alle opp til 20 år. Vi har også tatt inn flere grupper i ordningen med offentlig støttet tannbehandling, så vi har begynt på arbeidet med en tannhelsebehandling. Nå når vi har gjennomført barnehagereformen og brukt mye penger på den, så ønsker vi å bruke mye penger på en tannhelsereform.

Langt igjen for Barstad

Lysbakken sier han har stor tro på å få gjennomført reformen dersom de rød-grønne partiene på ny skulle komme i posisjon til å sette seg ned i forhandlinger på Soria Moria.

SV varsler at klima blir et annet sentralt tema i valgkampen. Men dagens målinger viser samtidig at det er langt igjen før SV sin andrekandidat Gina Barstad kommer inn på Stortinget. Barstad sier likevel hun er optimistisk og at partiet håper på ti prosents oppslutning.

- Vi er de rødeste og de grønneste av de rød-grønne, så det er mange grunner til å stemme på oss, sier hun.