Hopp til innhold

Det gikk en time fra første nødmelding til politiet slo full alarm

Familien til Jon Tvedt spør seg nå om motbakkeløperen kunne ha vært berget dersom politiet hadde reagert raskere.

Det siste bildet av Jon Tvedt

DET SISTE BILDET: Jon Tvedt på toppen av Gullfjellet søndag 11. januar, sammen med broren Øyvind og kameraten Jan Fjærestad. Bare timer senere døde han etter å fått et illebefinnende på vei ned igjen.

Foto: Jon Tvedt

Ingebjørg Tvedt

KRITISK: Ingebjørg Tvedt mener politiet ikke burde slå seg til ro med et nei til helikopter.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

- Jeg ringte 112 og fortalte at min sønn Jon Tvedt var på løpetur på Gullfjellet sammen med broren og kameraten. Jeg fortalte hvor de skulle og hvor de hadde startet og at Jon hadde problemer og ikke kunne komme seg ned med egen hjelp, forteller Ingebjørg Tvedt til NRK.

Denne samtalen fant sted klokken 14:55 søndag 11. januar. Motbakkeløperen Jon Tvedt hadde fått et illebefinnende under en treningstur på Gullfjellet sammen med sin bror Øyvind og kameraten Jan Fjærestad. Øyvind Tvedt kom ikke gjennom da han prøvde å ringe 112, og ringte i stedet sin mor.

- Jeg ba politiet sende helikopter og fortalte at Øyvind hadde skreket til meg i telefonen at Jon ikke skulle ligge der på fjellet og dø, så de burde jo skjønne at det var alvor, sier moren.

Tok for lang tid

Men det skulle ta tid før en stor redningsaksjon var i gang. Været var for dårlig til at Luftambulansen kunne fly, og politiet får ikke telefonforbindelse med Øyvind Tvedt oppe på fjellet. Ved å løpe opp på knauser får han imidlertid forbindelse med sin mor, og han ringer henne flere ganger og spør om hjelpen er på vei.

Øyvind Tvedt

VARSLET TIDLIG: Øyvind Tvedt meldte klokken 14.46 fra om at broren hadde problemer.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Ingebjørg Tvedt ringer tilbake til 112, men hun får ikke følelsen av at de tar henne på alvor.

- Mens jeg snakker med dem for andre gang begynner jeg å pakke varme tepper i bilen for å dra inn til Haugsdal selv, forteller hun. Turen fra Fyllingsdalen til Haugsdal i Fana tar normalt en halv time, og Ingebjørg og mannen Jens stopper bilen flere ganger for å svare på telefoner fra den yngste sønnen og politiet.

LES OGSÅ: Jon Tvedt døde på Gullfjellet

Foreldrene kom først frem

Når hun og mannen kommer inn i dalen der løpeturen startet tror de først de har kjørt feil. For i Haugsdal er det ikke et menneske å se. Ingen redningmannskaper er kommet frem, nesten en time etter at Ingebjørg Tvedt første gang varslet politiet.

Foreldrene er i ferd med å snu da de treffer på en patruljebil, to politifolk fra Fana stasjon er reist inn for å se etter løperne.

Noen minutter senere kommer Øyvind Tvedt løpende ned fra fjellet og forteller at Jon trolig er død og at Jan Fjærestad sitter hos ham oppe i fjellet og driver gjenoppliving.

Først da blir det slått full alarm: Politiet gir Røde Kors Hjelpekorps beskjed om at det står om livet, og både Sivilforsvaret og Hjelpekorpset får politieskorte for å komme seg raskest mulig inn i Haugsdal.

Men for Jon Tvedt er det for seint.

Den siste fjellturen for Jon Tvedt

PÅ VEI MOT TOPPEN: Ingen tegn på at noe var galt - Jon tok selv dette bildet av treningskameratene på vei mot toppen.

Foto: Jon Tvedt

Brannvesenet ble ikke varslet

Familien reagerer på at politiet ventet for lenge med å slå full alarm, og at de ikke varslet Brannvesenets fjellredningsgruppe, som holder til i Fana og har kortere utrykningstid enn de frivillige i Røde Kors Hjelpekorps.

- Vi er klar over at det sannsynligvis bare var et helikopter som kunne ha reddet livet til Jon. Men når de bare godtok et nei fra helikopteret og ikke kalte ut andre redningsgrupper – så måtte utfallet bli som det ble, sier Ingebjørg Tvedt.

Tidligere politimester Ragnar Auglend

BER OM ETTERFORSKNING: Politimester Ragnar Auglend har nå sendt saken til Spesialenheten for vurdering.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Politiet: Saken til Spesialenheten

Politimester Ragnar Auglend har denne uken bestemt seg for å be Spesialenheten for politisaker etterforske om politiet har opptrådt uforstandig i forbindelse med redningsaksjonen.

- Vi har hatt et møte med familien, og når de også etter dette møtet opprettholder sin kritikk synes jeg det er naturlig å be Spesialenheten etterforske, sier Auglend til NRK.

Han presiserer at han selv ikke mener at politiet har gjort noe kritikkverdig, men synes det er riktig å få en uavhengig vurdering av politiets håndtering av denne redningsaksjonen.

NETT -TV: Se dokumentaren "Året det var så bratt" om Jon Tvedt (2007)

VIDEO: Stoler ikke på nødnummer 112 - del 1

Video nsps_upload_2009_3_7_16_11_37_332.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Stoler ikke på nødnummer 112 - del 2

Video nsps_upload_2009_3_7_16_11_59_333.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.