- Pinlig Winehouse-behandling

Stjernen kan bli et symbol på Norges mislykkede narkotikapolitikk, mener brukerorganisasjon for narkomane.

Amy Winehouse
Foto: MATT DUNHAM / AP

Førstkommende fredag må Amy Winehouse møte i retten i Bergen tiltalt for besittelse og bruk av narkotika. Winehouse ble pågrepet dagen før konserten i Bergen i fjor høst.

LES OGSÅ: Stjerne i lagmannsretten

Nå reagerer organisasjonen «Foreningen for human narkotikapolitikk» på behandlingen av Winehouse.

- Dersom Norge var et sivilisert land på dette området, så hadde vi kunnet tilby Winehouse terapeutisk hjelp i stedet. Men de strippet henne heller og slang henne inn på en glattcelle natta før hun skulle holde konsert. Og det var det, raser leder Arild Knutsen.

- Symbol

Knutsen sier Amy Winehouse kan bli et symbol på Norges mislykkede narkotikapolitikk.

- Avhengige påføres straff fremfor å tilbys adekvat hjelp. Demme saken illustrer tydelig hvorfor bruken av illegale rusmidler stadig øker i Norge.

Arild Knutsen

Arild Knutsen, FHN.

- Skremselspropaganda, offentlig uthenging, manglende hjelpetiltak og fare for straff er dagligdags for narkotikabrukere, hevder Knutsen.

LES MER: Ikke mer no, no, no for Amy

Rettssaken vil få mye publisitet, og foreningen benytter anledningen til å appellerer til mediene om å ikke omtale den kjente artisten med betegnelsen «rusmisbruker».

- Ordet er både nedlatende og misvisende.Den eneste form for rusmisbruk, er den politiske. Rusmisbruk er å utnytte at noen bruker andre rusmidler enn alkohol til å krenke, diskriminere og negativt eksponere dem, sier Knutsen.

Får ikke visum

Knutsen mener mennesker i Winehous' situasjon trenger hjelp i organiserte former.

- De trenger å bli møtt med anerkjennelse, respekt og å få bygget opp sin selvtillit. Man kan ha store problemer med sitt personlige selvbilde, uavhengig av profesjonell suksess, sier han.

Amy Winehouse ble arrestert på et hotell i Bergen 19. oktober og ble holdt innelåst på glattcelle over natten. Morgenen etter signerte hun en bot på 4.000 kroner for besittelse av syv gram marihuana.

Selv hevder hun at hun ikke visste hva hun skrev under på og nå ønsker hun å omgjøre dette ettersom hun mener hun ikke ble tilbudt verken advokat eller tolk. Boten kan hindre Winehouse i å få visum til USA.

LES OGSÅ: Jenter vil ha Amy-hår