Hopp til innhold

- Mannlig prostitusjon er utbredt i Bergen

Ingen har oversikt, og nå etterlyses det en kartlegging av den glemte gruppen.

Prostitusjon illustrasjon

KREVER KARTLEGGING: Kirkens Bymisjon krever en kartlegging av det mannlige prostitusjonsmiljøet i Bergen. (illustrasjonsfoto)

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kirkens Bymisjon er sikker på at omfanget av mannlig prostituerte er langt større en det en tror. Men det er vanskelig å skaffe seg en oversikt.

Mannlig prostitusjon skjer nemlig ikke på gaten.

- Bør synliggjøre virkeligheten

Det mannlige prostitusjonsmiljøet i Bergen består av flere grupper.

- Det er mennesker i rusavhengighet som selger seksuelle tjenester for å få penger til rusmidler. Så er det en gruppe som blir kalt «menn som har sex med menn». Dette er ikke synonymt med homofile, sier May-Iren Wergeland i Kirkens Bymisjon.

Leder i Bymisjonen, Leif Jarle Theis, mener temaet burde fått mer oppmerksomhet enn det gjør i dag.

- Vi mener opplagt at en burde gjort mer for å synliggjøre denne virkelighetens om er mer omfattende enn det mange tror. Informantene våre var tydelig på at det er et miljø.

Har ikke oversikt


Ikke siden 2001 har det vært forsket på mannlig prostitusjon i Bergen. Wergeland tror at årsaken til den manglende oppmerksomheten er at de mannlige prostituerte så å si er usynlige i samfunnet.

- Norske menn som selger sex er i utgangspunktet en veldig usynlig gruppe som ikke står ute på gatene slik som en del av de kvinnelige prostituerte gjør. Den mannlige gruppen er langt mer usynlig og lengre borte fra vår bevissthet.

Heller ikke politiet har en oversikt over det mannlige prostitusjonsmiljøet i byen.

- Man har ikke kjennskap til at det er noe strøk i bybildet som blir avsatt til den type virksomhet, sier innsatsleder i politiet, Bård Tore Norheim.

Han legger til at politiet ikke kunnskap om den type virksomhet i så utbredt strekning at det er noen som de prioriterer.

- Tallet har ikke minket

Heller ikke under kartleggingen 2001 klarte en å få full oversikt. Men Wergeland tror ikke tallet har minket.

- Nei, det er vel kanskje snarere tvert imot grunn til å tro at det er vel så utbredt som det var den gang.

I dag har komité for helse og sosial kalt inn til et seminar for å kartlegge situasjonen.