Hopp til innhold

- Laks med virus selges på tilbud

Røverkjøpet i fiskedisken kan være virusinfisert, uten at du får vite det. Forbrukerrådet reagerer sterkt og mener kundene blir ført bak lyset.

Video LAKS MED VIRUS I BUTIKKEN

Den fryktede pankreas sykdom har rammet laksenæringen på Vestlandet hardt i år. Over 80 oppdrettsanlegg er rammet av den fryktede laksepesten. Store mengder laks dør, noe som påfører næringen enorme tap.


LES MER: Laksepesten spreier seg | Kritisk til tiltak mot laksepest | Pankreas krev ekstra merksemd

- Men fisken som overlever, kommer på markedet som salgsvare, uten at det opplyses i butikken at dette er fisk av lavere kvalitet. Men det kan forsåvidt folk se ut fra prisen. Hvis du får fisk veldig billig, så er det god sjanse for at kvaliteten ikke er topp, sier professor Are Nylund til NRK.no.

Video LAKSEPEST HAR ØKT KRAFTIG

HARDT RAMMET: Over 80 oppdrettsanlegg på Vestlandet er rammet av PD.

Foto: Nyhetsspiller

Slik avslører du syk laks

- Den kan være syk av både PD og hjerte- og skjelettmuskelbetennelse. Vi ser jo at enkelte av de filetene ikke ser så veldig bra ut. Det er sjattering i muskulaturen og gjerne også innfarging av fargestoffer i muskulaturen som ikke skal være der, sier Nylund.

Smittet fisk slutter å ta til seg næring, noe som reduserer slaktekvaliteten betraktelig. Men ifølge eksperter er det ikke farlig å spise fisken.

- All fisk man kjøper i butikken, er helt trygg å spise, sier Nylund.

Lakseekspert og professor Are Nylund

STYRER UNNA: Professor Are Nylund ville selv aldri kjøpt fisk med åpenbare PD-symptomer.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

- PD er en lidelse som ikke betyr noe for matvaretryggheten, forsikrer Cato Lyngøy, som leder en gruppe, nedsatt av oppdrettselskaper, som skal kjempe mot utbredelsen av viruset.

Seniorrådgiver Anne Råheim.

SKEPTISK: Anne Råheim i Forbrukerrådet vil at fisken skal merkes tydelig.

Foto: Elin Madsen / NRK

- Kundene må få vite

Seniorrådgiver Anne Råheim i Forbrukerrådet i Bergen er svært skeptisk til at syk laks blir solgt som kvalitetsfisk.

- Vi har ikke noe problem med at den blir solgt, så lenge den ikke er farlig for mennesker. Men forbrukerne må få vite hva de kjøper. Næringen må informere kundene om at denne fisken er smittet, sier Råheim til NRK.no.

Lakseekspertene styrer selv langt unna den billige PD-fisken.

- Jeg er ikke begeistret for dette. Når jeg går i butikken og ser slik fisk, så kjøper jeg den ikke. Den ser ikke appetittlig, og du vil ikke servere noe sånt til gjestene dine, sier professor Are Nylund.

- Ikke lov å selge syk fisk

Informasjonsdirektør Øyvind André Haram i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening sier bransjen jobber kontinuerlig med å forhindre at PD-smittet laks havner i butikkene.

- I Norge er det ikke lov å selge fisk som er syk. Men det er vanskelig å garantere at fisk ikke har smittestoffer. Vi gjør alt vi kan for å produsere god laks, men vi sliter og har en stor utfordring med PD, sier Haram til NRK.no.

- Hva gjøres for å hindre at PD-smittet laks blir solgt til forbrukerne?

- Fisken blir strengt kontrollert. Hver enkelt oppdretter går over laksen og vurderer kvaliteten. Men når du slakter flere hundre tusen fisk, er det vanskelig å se om det er er smittestoffer. Man kan ikke gå inn på hver enkelt laks, men det blir tatt en god del stikkprøver i anleggene for å se om det er smittestoffer i fisken, sier Haram.