- Det er forferdelig å se

Etter jordskjelvet i Chile har han fulgt med på tv og Internett. Han prøver å finne ut mest mulig om det som har skjedd.

Osvaldo Saldano

Osvaldo Saldano følger hele tiden med på chilens tv. Da bildet ble tatt klokken 13 lørdag opplyser de at det er 78 personer som har omkommet. I bakgrunnen presidenten i Chile Michelle Bachelet.

Foto: Privat

– Det er fryktelig å se, jeg følger med på chilensk tv, og akkurat nå var det et nytt etterskjelv, sier Osvaldo Saldano, chilener bosatt i Bergen. Han følger med og har vært i kontakt med sin far som er på ferie i Valparaiso.

Telefonnettet brøt sammen

– Jeg fikk snakket med ham på telefon, og alt skal være bra med han og resten av familien min der, sier han.

Like etter at de to hadde snakket i telefonen brøt telefonnettet sammen og han har ikke klart å få kontakt igjen.

– Han fortalte at det ristet godt og at det var helt forferdelig. Dette var mye verre en sist det var jordskjelv 3. mars i 1985. Den gang var jeg der også, da gikk jeg på veien og bilene hoppet, sier han.

Ingen kommunikasjon

Etter at telefonnettet brøt sammen er det ingen kommunikasjon innad i byen heller ifølge Saldano.

– Min familie bor bare en halv time fra hverandre om en bruker bil, nå får de ikke kontakt med hverandre, sier han.

Selv om stedet ligger rundt 10 timer fra der senteret var for skjelvet er det gjort skader. Det spesielle med denne byen er at husene er bygget oppover i siden, det vil si at de ligger overhverandre oppover i fjellsiden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jordskjelv i Chile

Jordskjelvet målte 8,8 på Richters skala. Det har gjort store ødeleggelser over et stort område.

Foto: Skjermdump: TVN

Kraftigere enn Haiti

Professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, Kuvvat Atakan frykter at over tusen mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Chile. Skjelvet var cirka 60 ganger kraftigere enn skjelvet som rammet Haiti.

– Hvis vi skal sammenligne med det i Haiti, er skjelvet cirka 60 ganger større i energi. Men energien er ikke konsentrert et sted, men over et stort område, sier professor Kuvvat Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til NTB.

Stort område

Minst 47 mennesker var lørdag formiddag bekreftet omkommet, søndag var tallet steget til over 300. Skjelvet rammet et stort område langs Chiles kyst. Tre byer er berørt, sier Atakan.Han frykter imidlertid ikke like store ødeleggelser som ved skjelvet i Haiti.

– Befolkningstettheten her er mindre til tross for at styrken er større. Cirka 2,5 millioner mennesker bor i dette området, sier Atakan til NTB.

SE BILDER FRA CHILE: Chile rammet av kraftig jordskjelv