Hopp til innhold

Vurderer sivile politibåter

KRAGERØ (NRK): Politiet er lei av å bli overvåket på sjøen. Tusenvis av mennesker følger politiets bevegelser på sjøen gjennom ulike grupper i sosiale medier. Politiet frykter kriminelle slipper unna.

Terje Sandik

FOTOGRAFERT: Politibåten var bare ute på sjøen i 15 minutter før det lå flere bilder ute på nett. - Det er et problem for oss, sier Terje Sandik i politiet.

Foto: Stian Wasjø Simonsen / NRK

– Disse gruppene er et problem for oss. Det kan bli aktuelt å skaffe sivile politibåter. Vi må se hva vi skal gjøre med dette, og evaluere situasjonen etter sommersesongen, sier politistasjonssjef i Kragerø Øystein Skottmyr.

Flere tusen mennesker følger ulike grupper på Facebook som varsler hvor politibåten er. Gruppen "Hvor er politibåten i Aust-Agder" har nær 6500 medlemmer. Også andre grupper med politibåtvarsling har høye medlemstall, og langt over 1000 medlemmer.

– Dette er helt nytt for meg. Men det er klart at litt av overraskelsesmomentet forsvinner, sier stabssjef for Agder politidistrikt Bård Austad.

Bård Austad

Bård Austad er stabsjef for politiet i Agder.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Da NRK var med politibåten på sjøen utenfor Kragerø tidligere i sommer tok det 15 minutter før båten var fotografert og lagt ut på internett.

– Det gikk fort. Og er selvsagt ikke heldig for oss, sa Terje Sandik i politiet den gang.

– Er gjedda inne?

På sidene legges det ofte ut spørsmål om hvor politibåten er. "Er gjedda inne?", og "Hvor er ho?" er innlegg som går igjen på alle disse sidene. Hver eneste dag kommer det oppdateringer som forteller hvor politibåten befinner seg.

– Jeg er medlem fordi jeg liker å følge med. Jeg vet at noen bruker det når de kjører ulovlig også. Det synes jeg ikke noe om, sier Niklas Adler Opsund.

Niklas Adler Opsund

Niklas Adler Opsund er medlem av gruppa Politibåtvarsling Kragerø, Bamble og Porsgrunn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mange av innleggene er skrevet sent om kvelden, gjerne etter midnatt. Hvorfor noen lurer på hvor politibåten er midt på natta kan man bare spekulere i.

– Om det brukes for å kjøre i ruspåvirket tilstand, er det ikke bra. Vi skjønner jo at det skjer, og det liker vi ikke, sier Øystein Skottmyr.

Evaluering

Ifølge politiet har mange kontroller blitt ødelagt av varslere.

– Vi får henvendelser fra folk som klager over høy fart i et område. Når vi drar dit, opplever vi ofte at alt er i orden. Dette er nok mye på grunn av disse sidene på Facebook, sier Skottmyr.

Øystein Skottmyr

Øystein Skottmyr i politiet sier de vil vurdere å ta i bruk sivile politibåter for å unngå varsling.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Han sier de vil forsøke å finne løsninger på problemene når sommersesongen er over.

– Ja vi vil se på løsninger. Det kan bli aktuelt å skaffe sivile båter. Vi vil også vurdere å ta kontakt med Facebook for å få disse gruppene fjernet, sier Øystein Skottmyr.

Daniel Nord er Spotlight PR for Facebook. Han sier at Facebook aldri kommenterer enkeltsaker, men at alt materiell og innhold som blir rapportert, og bryter med Facebooks Communityregler tas bort.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark