Vokste seg store i badekaret, nå har de egen hybel i hagen

I et badekar på Tenvik på Nøtterøy har fem piggsvinunger vokst seg store på meitemark, kattemelkerstatning og kattemat. Søskenflokken ble funnet alene uten moren på en parkeringsplass for rundt tre uker siden. Nå bor de ute i et spesialsnekret bur i hagen.

Piggsvinhybel i hagen

HYBEL: En piggsvinhybel i hagen er det ikke alle som kan skilte med

Foto: Vegard Lilleås / NRK

To små nøster drister seg fram til matfatet i buret, men pigger fort av når en fremmed person med mikrofon og fotoapparat dukker opp. Matmor Nina Nesje derimot, begynner å bli en erfaren vert for små, morløse piggsvinunger. Disse fem er nemlig ikke de første som er tatt i forpleining her i huset.

For en stund siden fant vi seks små unger ved Kirkeveien. Moren var antagelig ihjelkjørt. Da de ble store nok, flyttet vi dem til en nabo. Så da Piggsvinhjelpen ringte og ba oss om å ta vare på disse fem som ble funnet i Holmestrand, tok vi dem imot.

Den første tida bodde de faktisk i badekaret som ble mykt "innredet" for at små piggsvinunger skulle trives.

Kattemat og melkeerstatning

Hagebur for piggsvinunger

Buret er lagd slik at ungene kan gå ut og inn.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Uteburet, som nå er blitt piggsvinungenes hjem, er snekret av mannen hennes. Der er det mykt og trygt med sagflis, høy og gress. Og mat selvfølgelig. Det går i kattemat og morsmelkerstatning for katter. Og absolutt ikke kumelk. Da dør piggsvinene. I området utenfor buret legger familien ut mark til dem.

Piggsvinhjelpen som stadig ringer deg – har de hot line til dere her på Tenvik?


Det virker nesten sånn. Men det er hyggelig å kunne hjelpe, for da får vi plassert dem i nærheten av mennesker som vil passe på dem. I områder uten biltrafikk og grevling hvor det helst er piggsvin fra før. Slik kan vi få opp bærekraftige stammer.

– Det er viktig, for piggsvinene er nå mer eller mindre borte, sier hun.

Flere vil hjelpe

Og Nina Nesje merker at flere blir interessert i å hjelpe. Folk ringer og forteller at de finner en piggsvinmor påkjørt. Og da ligger ungene alene igjen i hiet.

Nina Vesje og familiens hund som er interessert i piggsvinungenes mat

Nina Nesje med familiens hund som er interessert i piggsvinungenes mat.

Foto: Vegard Lilleås


Piggsvinene ruller seg sammen i veien. Da tror bilistene de ser en ball, sier hun.

Sammen med en nabo har hun planer om å få til et piggsvinreservat med 30-sone og piggsvinskilt.

For å ta vare på piggsvin er det også viktig at folk ikke har så "strøkne" hager. Piggsvin trenger steder der de kan gå i dvale, slik som kompostbinger og lignende, forklarer hun.

Det vanker også belønning til oss mennesker hvis vi tar vare på piggsvinene.


Det som skjer hvis vi får en god piggsvinstamme etter hvert, er at snegleproblemet blir borte, sier en ivrig Nina Nesje.