Villblomstenes dag feirer humler og bier

Søndag markeres villblomstenes dag med blomsterturer over hele landet.

villblomster

Det finnes en dag for nesten alt. Søndag 19. juni er det villblomstenes dag.

Det finnes over 1.500 ville planter i Norge, alle i forskjellige farger og fasonger, og du kan finne de rett utenfor dørstokken, helt gratis.

– Jeg ønsker å inspirere folk til å komme seg ut og se naturen og blomstene rundt oss, sier May Berthelsen, nasjonal koordinator for Villblomstenes dag.

Viktige villblomster

På søndag inviterer Botanisk Forening til 50 turer over hele landet for å feire blomstene i naturen. Årets tema er blomsterengene som forsvinner, og hvorfor de er så viktige for
både oss og pollinerende insekter.

Fargeglad bukett med villblomster

Det er heldigvis fortsatt gratis å plukke med seg en fargerik bukett med villblomster.

Foto: Aldis Reinaas

Foreningen vil gi tips til folk om hvordan de kan lage sin egen blomstereng med ville planter, og dermed hjelpe planter, humler og bier.

– Det er ikke så mange som vet at uten våre ville blomster, så hadde vi ikke hatt humler og bier. Og uten humler og bier så vil det stå dårlig til med blåbærene i skogen, eplene i hagen og mange av grønnsakene og fruktene i grønnsaksdisken. Vi har derfor et spesielt ansvar for å ta bare på blomsterprakten i naturen, sier Berthelsen.

Kunnskapsrike guider

Turene arrangeres altså i hele landet, og med på turen er kunnskapsrike guider som kan fortelle om plantenes kulturhistorie, hvor de finnes og hvordan de artsbestemmes.

Det var danskene som arrangerte Villblomstenes dag først, i 1988. 14 år senere ble Norge og Sverige med.

Mange av de 1500 villblomstene kan brukes til mat og drikke, for ikke å snakke om pynt. Kanskje lærer du noe nytt?

Her finner du oversikt over alle turene.