Hopp til innhold

Vil forby brannfarlige telys

Telys i plastholdere smelter og begynner å brenne i løpet av sekunder.

Brannfarlig telys

Slik kan det gå med telys i plastbeholder.

Foto: Britt Boyesen / NRK

- Forby slike telys, sier brannsjef i Skien, Guttorm Liebe etter å ha sett hvor fort telysholderen kan begynne å brenne.

Nordmenn er Europas største forbrukere av levende lys per innbyggger. Den statistikken gir også utslag på brannstatistikken.

Det er kanskje ikke så rart hvis du opplever det samme som NRKs reporter. Etter å ha sett plastholderen til telyset smelte og begynne å brenne, tok hun med restene til brannsjefen i Skien.

Tester telys med plast

Guttorm Liebe nøyer seg ikke med å se de sørgelige restene av telyset. Brannsjefen vil teste hvor farlig dette lyset egentlig er. Det tar bare et par sekunder før plasten brenner alene.

Guttorm Liebe tester telys

Her eksperimenterer brannsjef i Skien, Guttorm Liebe, ved å holde lighterflammen mot plasten.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Liebe har pirka ut selve telyset av holderen. Telyset i plastholderen tok fyr fordi veka la seg oppå kanten av plasten. Brannsjefens eksperiment går ut på å etterligne dette.

- Den lighterflammen jeg brukte er ikke så ulik flammen fra telyset. Når veka fortsetter å brenne inntil plasten, vil plasten tar fyr og smelte. Da renner det også flytende stearin ut av holderen. Da er det snakk om minutter før det kan antenne noe annet. Det er helt avhengig av hva du har rundt telyset, forklarer Liebe, som foretrekker de mer kjente telysa med aluminium.

Les også: Her eksploderer Ikea-lysene

Brannfarlig telys og vanlig telys

Her er det brannfarlige telyset i plastholder samt et bilde sammen med en ”ufarlig” telys i aluminiumsholder.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Ikke uvanlig

- Telyset jeg kjøpte smelta. Jeg har ikke kjøpt sånne telys siden, forteller en kunde NRKs reporter møter på et kjøpesenter. Hun sverger til telys med aluminium.

Flere reagerer på synet av telyset med brannskader i plastholderen.

- Jeg blir helt redd, jeg. Det der kan jo være livsfarlig. Jeg hadde ikke tent på et sånt lys, sier en annen kunde i butikken.

Fraråder telys med plastholder

Guttorm Liebe

Brannsjef Guttorm Liebe mener telys med plastholder burde være forbudt å selge.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Brannsjefen i Skien er klar i sin tale. Han mener det burde være forbudt å selge telys med plastholdere.

- Det er rett og slett feil materiale som er brukt som holder for dette telyset. Folk burde rett og slett holde seg unna. Kjøp ikke noe som har med stearynlys å gjøre som har staker eller holdere av plast. Det er rett og slett farlig i forhold til tradisjonelle materialer, fastslår Guttorm Liebe.

Vi har vært i kontakt med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I en e-post lover seniorrådgiver Sverre Lundh Limtun at direktoratet skal innhente produktopplysninger fra importøren av disse telysa.