Her eksploderer Ikea-lysene

Søndagskos endte i flammehav. – Jeg handler aldri hos Ikea igjen, sier Pernilla.

Stearinlys i brann

TOK FYR: Slik så det ut da stearinlysene tok fyr for alvor.

Foto: Pernilla Sommer

Hun er rystet etter at middagen med en venn hjemme tok en særdeles dramatisk vending. På kjøkkenet tente hun en rekke duftlys fra Ikea som hun hadde satt sammen på et fat. Lysene brant fint i starten, men plutselig slo en gedigen ildkule opp fra lysene.

Pernilla Sommer

SKREMT: Pernilla Sommer (28) er rystet etter skrekk-opplevelsen.

Foto: Privat

Vann prellet av

- Jeg prøvde å blåse ut lysene, men det var ingen hjelp i. Det brant som bare fy! Da jeg prøvde å helle vann på, brant det bare enda mer. Jeg var redd brannen skulle spre seg, sier Pernilla Sommer til NRK.

Flammene slo helt opp i taket på kjøkkenet, og glovarm stearin sprutet overalt. Til slutt klarte 28-åringen og en venn å få kontroll over situasjonen ved å legge våte håndduker over fatet.

Hendelsen fant sted i leiligheten hennes i Gøteborg søndag, og bare hell gjorde at brannen ble oppdaget i tide. Det er ikke første gang Pernilla bruker duftlys fra Ikea, men garantert den siste, sier hun. Tirsdag var hun i kontakt med Ikea, som lovet å se på saken. Men fabrikanten ville ikke umiddelbart ta selvkritikk, skriver Expressen.

Brannskadd tak

KREVER ERSTATNING: Slik så taket ut etter stearinlys-brannen.

Foto: Pernilla Sommer

Selges også i Norge

- Ikea sa at de ville sende lysene til teknisk undersøkelse, men sa samtidig at man ikke skulle bruke så mange lys samtidig. Det står det ingenting om på pakken, sier Pernilla.

Hun frykter at lysene kan føre til alvorlig skade, og i verste fall tap av menneskelig. Regningen for rengjøring av den nedsotede leiligheten akter 28-åringen å sende rett til Ikea.

Ikeas duftende telys er også i salg i ikeas mange varehus i Bergen. Men lysene blir foreløpig ikke trukket fra markedet. Tilbakemeldingen fra Ikea så langt er at årsaken til brannen kan være at lysene stod for tett på fatet.

- Da kan stearingen bli overtent, sier Ylva Magnusson i Ikea Sverige til Expressen.

- Dersom Ikea Sverige gjennom sine undersøkelser finner ut at noe er galt med dette produktet, vil vi og Ikea i andre land få beskjed umiddelbart, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Løkke i Ikea Norge til NRK.

Løkke presiserer også at Ikea har informasjon om brannsikkerhet lett tilgjengelig på sine nettsider.

- Stearin er flytende fett

Overbrannmesteren i Bergen, Jan Ove Brakstad, anbefaler folk sterkt å være forsiktige i sin omgang med telys og andre stearinlys.

- Når du setter mange lys sammen, henter de varme fra hverandre og blir flytende mye fortere. Da risikerer du en slik oppflamming, og det hjelper ikke med vann. Det er viktig å huske på at stearin er fett, og bør behandles på samme måte som smult, sier Brakstad til NRK.

Hans beste råd i en slik situasjon er å kvele flammen med et brannteppe eller noe som er ubrennbart.

- Produsenten har et særdeles stort ansvar for å informere om sikkerhetsregler for deres eget produkt, men dessverre er det ofte veldig vanskelig å få øye på. Jeg ser ingen grunn til at det ikke burde være samme krav til advarsler som på tobakksprodukter, sier Brakstad.