Hopp til innhold

– Kortsvindel ville ikke vært mulig hvis kundene selv sperret kortene

Sikkerhetseksperter ber bankkundene selv sperre kortene sine for bruk i utlandet. Men Norges største bank mener ordningen krever for mye av kundene.

Kort med regionsperre

Med regionsperre låser du kortet fra å kunne brukes i forskjellige regioner i utlandet.

Foto: Colourbox

Med spesialutstyr som er spesialtilpasset norske minibanker har en bulgarsk bande angrepet nærmere 60 norske minibanker det siste halvåret.

Finanstilsynet anslår at 6000-7000 kort kan være kopiert , og bankene har så langt dekket tap på rundt fem til ti millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Regionsperre på alle kort ville ha redusert tapene ved skimming, sier Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til NRK.no.

Video skimming-til-nett_SL.mp4

VIDEO: Slik lurer svindlerne deg.

Brukes i utlandet

Informasjonen den bulgarske banden får ut fra skimmingen blir ofte brukt til å lage falske minibankkort, som brukes i utlandet. Politiet i Oslo har sett at de kopierte kortene er brukt i Malaysia, Peru og USA.

– Alle disse kopierte kortene har blitt brukt i utlandet etter skimmingen. Hadde de hatt regionsperre, ville ikke dette ha vært mulig, forteller Kvalheim.

Den såkalte regionsperren fungerer slik at du selv må velge hvilke land kortet skal fungere i. Du kan sperre bruken i alle land, bortsett fra Norge.

Regionsperre

Når du bruker regionsperre, markerer du de landene som du vil at kortet skal kunne brukes i.

Foto: Skjermdump

Anti-skimming tar tid

BSK jobber med å finne systemer til minibankene som kan hindre kortkopieringen, men foreløpig har de ikke fått på plass et slikt anti-skimmingutstyr.

– Det tar tid å få på plass det tekniske utstyret, og vi må være sikker på at det utstyret vi velger, fungerer. Vi jobber med å få avklart dette nå slik at vi kan fatte en beslutning om godkjent utstyr snart, sier Kvalheim.

– Det skal installeres på 2200 minibanker, og det er hver enkelt eier av minibanken som bestemmer hvilket system de vil ha innen de godkjente typene.

– Folk glemmer sperren

Det er flere banker som ikke tilbyr regionsperre, blant andre Norges største bank DnB NOR. De mener tjenesten foreløpig krever for mye av kundene.

Aud-Helen Rasmussen informasjonsdirektør i Dnb NOR

Aud-Helen Rasmussen er informasjonsdirektør i Dnb NOR.

Foto: Dnb NOR

– Så langt har vi kommet til at en utfordring med regionsperre kan være at kunden må huske å oppheve sperren før han skal ut å reise. Mange kunder reiser både ofte og langt, og glemmer man å åpne sperren før man reiser sitter man låst uten å få brukt kortet. Det er blant annet grunnen til at vi så langt har satset på å utvikle andre overvåkingstjenester, forteller informasjonssjef i Dnb Nor, Aud-Helen Rasmussen.

DnB NOR har i øyenblikket en SMS-varslingstjeneste, der du får en tekstmelding umiddelbart etter at kortet ditt er brukt i utlandet. De har i tillegg systemer som overvåker kortbruken.

- Sammen med kortselskapene overvåker vi korttrafikken. Dersom et kort blir brukt både i Norge og i utlandet samtidig, sperrer vi det. Dersom tidsintervallen mellom bruk innenlands og utenlands er svært kort, ringer vi kortbrukeren, sier Rasmussen.

Utelukker ikke regionsperre

Burde man ikke ha en tjeneste som varsler FØR skaden er skjedd?

– I tillegg til kortselskapenes overvåkingssystem har vi utviklet vårt eget online overvåkingssystem som også kan stoppe mistenkelige transaksjoner før kundens konto belastes. I tillegg til transaksjoner overvåker vi også her brukersteder hvor vi tidligere har erfart svindel. Vi klarer ikke å fange opp all svindel her, men med disse overvåkingstjenestene på plass har vi i dag større mulighet til å stoppe svindlerne før de får gjort ugagn.

– Vi mener at disse tjenestene fungerer bra, men vi ser ikke bort fra at vi kommer til å vurdere regionsperre i framtiden, sier Rasmussen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger