Gir opp nazinavn

Forhandlingsutvalget fra Vestfold fylkeskommune har bestemt seg for å droppe nazinavnet Vest-Viken som forslag på ny region bestående av Telemark og Vestfold.

Vest-Viken NS

VEST-VIKEN NS: Vestfold fylkeskommune dropper kravet om å bruke det gamle nazinavnet Vest-Viken når Telemark og Vestfold skal slå seg sammen.

Foto: Arkiv

Tidligere denne uken gjorde NRK det kjent at Vestfolds foretrukne navn på den nye regionen først ble brukt av Nasjonal Samling under andre verdenskrig. Navnet Vest-Viken ble valgt da NS slo sammen Vestfold og Buskerud til en felles region i 1942. Vestfold beholdt navnet til krigens slutt i 1945.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, var kjapt ute og gjorde det klart at Telemark ikke kunne gå med på et så belastet navn.

Fylkesordfører i Vest-Viken, Thore Tjersland

Fylkesfører i Vest-Viken, Thore Tjersland, til høyre sammen med Vidkun Quisling til venstre.

Foto: ARKIV

– De opplysningene som har kommet frem nå må vi ha med oss. Vi skal skape noe spennende og offensivt og da kan vi ikke ha et belastet navn, sa Løkslid.

Gir ikke opp navnet på grunn av nazi-assosiasjoner

I forhandlingene fredag sa fylkesordfører Rune Hogsnes fra Vestfold at man føyer seg etter Telemarks ønske, og at man ikke gikk vekk fra Vest-Viken på grunn av assosiasjoner til Nazismen.

– Vi aksepterer at dere ikke ønsker et fellesnavn for regionen og går dermed med på Vestfold og Telemark. Dette har ikke noe med hva nazistene har gjort, sier Vestfolds fylkesordfører.

Hogsnes forsøkte først å forsvare navnet, men nå er det kroken på døra for Vest-Viken.