Velkommen inn i «byens hukommelse»

SKIEN (NRK): – En by uten hukommelse syntes jeg synd på, sier den pensjonerte byarkivaren. Han brenner for å ta vare på historia.

Skien arkiv

Thor Wølner Gundersen jobber frivillig to dager i uka. Her hjelper han folk på jakt etter egen historie, men også forskere som trenger opplysninger.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Thor Wølner Gundersen jobber frivillig to dager i uka for å gjøre det mulig å holde arkivet åpent for historieinteresserte.

– Vi har et fint miljø her. Det er mange innom på de dagene jeg åpner døra, forteller han.

Det er Skien kommunes arkiv han holder orden på. Det meste av det som er bestemt av

Gamle fotografier i Skien kommunes arkiv

De første sosialsjefene ble kalt «fattigforstandere». De finnes det noen bilder av. – Det var mye fattigdom, forteller Gundersen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

de ulike etatene i byen er samla i et anlegg som kommunen har overtatt etter Sivilforsvaret.

På jakt etter egen historie

Det er utallige hyllemeter med papirer skrevet i nydelige håndskrift på tynne brevark. Her finnes innlegg i ulike debatter. Alt fra vedtak rundt de første telefonlistene og også hvordan kloakken skulle bygges ut.

– Vi har mange spennende kart over byen her. Det er interessant å se hvordan byen så ut før og etter bybrannene, sier Gundersen.

I arkivene kan folk finne mye om egen slekt. Thor kan finne fram klasselister og skattelister. Mange er på jakt etter egen historie når de kommer hit.

– Jeg har drevet med slektsforskning i snart 50 år. Det er moro å hjelpe folk. Det har blitt så populært den siste tida å grave i egen historie, sier han.

Et besøk i Skien kommunes arkiv på Bergsland. I hyllene finnes dokumenter som viser hva byens myndigheter bestemte i sin tid - den såkalte magistraten i 1899.

SE VIDEO: Bli med inn i Skien kommunes arkiv. Her finnes vedtak fra den gangen byens myndigheter ble kalt magistraten.

– Det er han som kan det

Per Forsberg er leder av Skien historielag. Han besøker arkivet i fjellet ganske ofte.

Thor Wølner Gundersen, pensjonert byarkivar

– Vi har et fint miljø her. Det er mange innom på de dagene jeg åpner døra, forteller pensjonert byarkivar Thor Wølner Gundersen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Vi får mange spørsmål og vil gjerne hjelpe. Da har jeg bare en ting å gjøre og det er å ta turen til Thor, sier Forsberg.

Historielagslederen er bekymret for framtida til arkivet ettersom det ikke er ansatt noen egen byarkivar.

– Jeg håper Thor holder ut en stund til. Det er han som kan det, men jeg ser ikke særlig lyst på framtida dersom de ikke snart ansetter en etter han, sier Forsberg.

Han berømmer jobben Thor og hans «hjelpere» i arkivet gjør for å ta vare på historia.

– Jeg hørte nå at Thor kaller dette for «byens hukommelse», og det er jo veldig riktig sagt, avslutter lederen i historielaget i Skien.