Vet ikke om han vil la seg teste

Den ubeseirede blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen, som blir beskyldt for å være en juksemaker, vil heller stille på egen turnering i Horten hvis granskingen fra sjakkforbundet ikke er på hans premisser.

Stein Bjørnsen

Stein Bjørnsen står fast ved at han aldri har jukset i et parti sjakk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Etter 66 partier uten tap i turneringer ble 2015 et fantastisk sjakkår for mannen fra Horten. Så god var han at beskyldninger om juks begynte å komme.

Landslagsspiller og tidligere norgesmester Frode Urkedal er blant dem som mener Bjørnsen har jukset. Bakgrunnen for mistanken er umenneskelige få feiltrekk i flere av Bjørnsens partier.

På forumet til samme nettsted blir han også beskyldt for juks ved å bruke en diktafon som muligens kommuniserer med medhjelpere.

Anklagene har resultert i at Bjørnsen ikke har spilt sjakk på en måned, men Norges Sjakkforbund uttalte onsdag at de vil la han gå gjennom en test for undersøke om han har jukset eller ikke.

Beskyldes for sjakkjuks

Slik ser diktafonen til Bjørnsen ut.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Trenger tid

– Jeg trenger tid på å spille meg opp på et høyt nivå og har ikke planer om å spille sjakk med det første igjen. Når en eventuell test vil bli gjennomført vet jeg ikke, men det blir nok ikke i nærmeste fremtid, sier Bjørnsen til NRK.

Bjørnsen, som nesten er helt blind, har spilt med godkjenning fra forbundet om å bruke diktafonen. Han mener derfor at testen må gi han det utstyret han trenger, hvis ikke stiller han ikke opp.

– Alternativet blir å arrangere en turnering her i Horten for å vise at jeg spiller rent. Da kan hvem som helst komme og se. Jeg har egentlig bare alt å tape, sier Bjørnsen.

– Logiske trekk

Bjørnsen står fast ved at det er logiske beslutninger som står bak de kritiserte umenneskelige sjakktrekkene.

– Min måte å spille å lære sjakk på er annerledes enn andres. Jeg memorerer alle veier på brettet og må nok innrømme at spilleforståelsen min er ganske middels for en sjakkspiller å være. Jeg har vært flink på å huske analysene som er gjort på forhånd.

Tidspunkt

President i Norges Sjakkforbund, Bjørn Salvesen, sier det usikkert når testen av Bjørnsen blir foretatt.

– Tre ganske gode spillere skal utforme testen nå. Det vil ta litt tid.

– Kan du si noe om hvordan testen blir?

– Ikke på nåværende tidspunkt, dessverre.

Beskyldes for sjakkjuks

NRK møtte Bjørnsen tidligere i januar.