Trenger barn egentlig pass i Norden?

Feil informasjon har kostet norske foreldre mye tid og penger. Du trenger ikke pass for å reise i Norden, sier politiet. Regjeringen sier at pass alltid må medbringes. Hva er egentlig riktig?

Trenger barn virkelig pass i Norden?

FORVIRRING: Både politiet, regjeringen og selskaper har ulike meninger om barn må ha pass i Norden. Her ordner Nadia Kwizera passet sitt.

Foto: Robert Hansen / NRK

Må du ha med pass for å reise på harryhandel til Sverige? Må babyen din ha pass for å reise til Danmark? Dette er det mange som har vært usikre på, og grunnen er forskjellige beskjeder.

Vi er vant til å kunne reise fritt til Sverige og Danmark. Og vi har heller ikke trengt pass for å besøke de 27 landene i området Schengen. Er det slik enda? Mange land i Europa har innført innskjerpet grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass.

Innskjerpet grensekontroll

Det har vært usikkerhet om hva denne innskjerpede grensekontrollen betyr, og derfor var det mange som ville være på den sikre siden. Det førte til at mange fler enn tidligere dro til passkontorene for å ordne pass.

Kragerø politistasjon sier det er krav om pass, og at Sverige og Danmark ikke slipper deg inn i landet uten.

LES OGSÅ: Lang ventetid for pass

Etter stor pågang hos passkontorene, kom Politidirektoratet med en ny beskjed. Du trenger ikke pass for å reise i Norden. Men det regjeringen skriver på sin nettside, kan skape forvirring slik at folk tror at man må ha pass.

Utenriksdepartementet minner om at pass er det eneste gyldige identifikasjonsdokument for norske borgere. Gyldig norsk pass må derfor alltid medbringes på reiser i utlandet.

Regjeringen.no

Barn som reiser sammen med foreldre, behøver ikke egen legitimasjon så lenge de foresatte kan vise legitimasjon.

Politiet.no

Kristin Sinnøve Drågen er politiadvokat i sør-øst politidistrikt. Hun forteller at myndighetene ikke vil kreve pass av barn når man reiser i Norden. Det holder med gyldig legitimasjon som bankkort med bilde eller førerkort.

Kristin Synnøve Drågen

FORSTÅR: Politiadvokat Kristin Sinnøve Drågen forstår at det kan være uklart om barn virkelig trenger pass.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Så lenge voksne kan legitimere seg, trenger ikke barn ha pass. Ferjeselskaper og flyselskaper krever gjerne mer enn politiet og myndighetene, sier politiadvokat Kristin Sinnøve Drågen.

Politiet vil allikevel anbefale alle å ha med pass, da de forskjellige ferjeselskapene eller flyselskapene har sine egne regler. Spørsmålet er da, hvilke selskaper krever pass?

Trenger barn pass i Norden?

SELSKAP/BYRÅ:

KRAV OM PASS?

HVORFOR?

Fjordline

Nei

Fjordline følger politiets retningslinjer, men anbefaler pass. Det sier Merkedsdirektør, Trine Lise Volbeck.

Colorline

Ja/Nei?

Colorline følger formelle krav, og det er at pass skal være med. Men ser situasjonen litt an. Det sier sikkerhet- og beredskapsinspektør Knut Morten Johansen. Men på nettsiden til Colorline står det at barn ikke trenger å vise egen legitimasjon, så lenge de foresatte kan vise gyldig legitimasjon.

Torp

Nei

Det er flyselskapene som setter sine egne vilkår. Noen krever pass mens andre ikke. Men Torp sine egne regler er at barn kan reise i Norden uten pass. Det anbefales å ha med pass, da du kan møte på annet regelverk i andre land. Terminalsjef Ellen Sannes, forstår at dette kan være forvirrende.

Widerøe

Nei

Widerøe krever ingen pass for noen som reiser i Norden. Og sier det er passregler på endelig reisemål som avgjør. Det sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Silje Brandvoll.

Norwegian

Nei

Barn under 18 år som er borgere i Norden, og som reiser mellom nordiske land sammen med sine foreldre eller foresatte, trenger ikke fremvise identifikasjon.