Trener til NM i Gatefotball

For første gang stiller Tønsberg med et eget lag under NM i Gatefotball til helgen.

NM Gatefotball
Foto: Frelsesarmeen

Bertel Emil Hjortland

Bertel Emil Hjortland er miljøtterapeut i Frelsesarmeens rusomsorg i Tønsberg.

Foto: Privat

23.mai er det NM i Gatefotball i Oslo. Som en del av Frelsesarmeens rusomsorg finnes det flere lag der bland andre rusmiddelavhengige er med.

Bertel Emil Hjortland jobber som miljøterapeut hos Frelsesarmeen rusomsorg i Tønsberg. Han sier at gatefotball gjør at mange rusmisbrukere får et fast holdepunkt i hverdagen og noe å se fram til.

Fokus i livet

– Det betyr en mye bedre rusmestring for veldig mange. Noen av de vi har med sier veldig klart at fotballen er en viktig hjelp for å holde fokus i livet. Det er noe som gir motivasjon til å dempe rusmisbruket, for man må være så noen lunde nykter når man kommer på trening og kamp.

Det er første gang Tønsberg stiller med lag. En stund har de trent en gang i uka. Hvordan er stemninga i laget?

– Vi er spente og gleder oss. Vi lurer på hvordan nivået er og hvordan vi skal gjøre det. Også ser fram til å ha en helg sammen i Oslo med mye fotball og mye moro.

Fotball gjør folk rusfrie

Benjamin Brekke

Benjamin Brekke er rågiver i Frelsesarmeen. Han organiserer NM i Gatefotball.

Foto: Frelsesarmeen

Deltakelse på et lag og fritidsaktiviteter gjør at flere i større grad ønsker å være rusfrie. I Frelsesarmeen sentralt i Oslo sitter rådgiver Benjamin Brekke. Han forteller at målet er gode opplevelser både sportslig og sosialt.

– Det vi har erfart over lengre tid er at gatefotballen er en god motivasjon og et veldig godt tiltak for å bistå spillerne våre for å komme ut av en vanskelig livssituasjon og til noe bedre, sier han.

Han forteller med iver videre at gatefotballen er et sted de rusmiddelavhengige kan komme der fokus er et helt annet sted enn på rusavhengighet.

– Her er det folkene og ikke rusen som er i sentrum av begivenhetene sier han.

Landslaget er en mulighet

Norges landslag i gatefotball deltar på Homeless World Cup også i år. Det er et arrangement som startet i Østerrike i 2004. I år spiller de i Chile i Santiago.

– Det er en gulrot for mange og en god motivasjon for å holde seg borte fra rusmiljøet en god stund, sier Brekke.

For å komme med på landslaget og VM må man forplikte deg til å være rusfri i hele den perioden.

– For mange kan det være den motivasjonen de trenger for å komme ut av et rusmisbruk og for å forbli rusfrie. Det har vi opplevd mange ganger og det veldig givende og morsomt, forteller Brekke.