Hopp til innhold

– Vil ha utrente innbyggere i form

Turkonseptet «Tjukkasgjengen» spres med rekordfart rundt i Norge. Nå har også flere politikere bestemt seg for å få fart på utrente innbyggere.

Tjukkasgjengen Larvik

– Bedre folkehelse er god kommuneøkonomi, sier Gina M. Johnsen (Frp) som forklaring på at hun engasjerte seg i Tjukkaskonseptet.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Larvik er en av over 80 kommuner som har fått sin avdeling av turkonseptet «Tjukkasgjengen». I Larvik var det lederen av idrettsrådet som tok initiativ til å sette i gang og politikerne ble invitert med på laget.

Ann-Kristin Aanstad

Ann-Kristin Aanstad, leder ev Idrettsrådet i Larvik, ble svært begeistret for engasjementet til Tjukkasgjengen da hun så dem på TV.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Jeg så et TV-innslag med Tjukkasgjengen i Moss, og tenkte at dette var en fin måte å få med seg folk som ikke er vant til å gå på tur, sier Ann-Kristin Aanstad, leder av Idrettsrådet i Larvik.

Politikerne er turledere

Aanstad sendte en e-post til politikerne i kommunestyret og ba dem bli med og dra i gang turgrupper. Hun har foreløpig fått positivt svar fra tre av dem.

Torsdag kveld var Hallstein Bast fra Venstre ute på tur med en liten gruppe av byens innbyggere og mandag er det Gina M. Johnsen fra Fremskrittspartiet som er turleder.

– Bedre folkehelse er god kommuneøkonomi, sier Johnsen som forklaring på at hun engasjerte seg. I tillegg synes hun det er godt å komme seg ut av sofaen.

– Vi har så mange flotte turområder i Larvik. Kan vi klare å få med oss flere til å bruke naturen og komme i form, er jo det flott, sier hun.

Gina M. Johnsen

Gina M. Johnsen (Frp) tok utfordringen fra Idrettsrådet og skal være turleder for Tjukkasgjengen i Larvik hver mandag.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Startet i Moss

Turkonseptet «Tjukkasgjengen» ble startet av Jan Ellefsen fra Moss i begynnelsen av januar etter nok en jul med mange ribbemiddager og lite aktivitet.

Da badevekta viste et tresifret tall fikk Ellefsen nok og bestemte seg for å komme seg ut av sofaen. Sammen med noen kamerater opprettet han en gruppe på Facebook for likesinnede. Målet var å gå tur og ha det morsomt sammen. Nå er det nesten 900 personer som følger gruppa.

Gjengen, som syntes jogging var for hardt, har fått med seg likesinnede over hele Norge til å komme seg ut av sofaen. Gruppa i Larvik fikk i løpet av noen dager nesten 70 medlemmer på Facebook.

– Interessen har vært mye større enn jeg trodde på forhånd. Det er tydelig at det er mange tjukkaser der ute som har lyst til å komme i form. Og det er moro, sa initiativtager Jan Ellefsen til NRK.no tidligere i februar.

Se video med Jan Ellefsen:

Video Tjukkasgjengen

Tjukkasgjengen

Blide turgåere

Initiativtaker Jan Ellefsen mener en tjukkas er en blid turgåer, og gjengen i Larvik er ikke noe unntak. Sol og tre kuldegrader var ypperlig turvær og 15 glade turgåere møtte opp ved Omrestranda mandag formiddag.

– Det går fint å gå alene, men det er lettere å komme seg ut når du har en avtale, sier Randi Malmøy, en av turgåerne.

Og det er det sosiale som har lokket mange ut på tur i dag.

– Det er hyggeligere å gå tur med flere enn å gå alene. I tillegg er det fint å treffe nye mennesker, sier Sonja Krane.

Noen av turgåerne var godt vant med å gå tur, andre var mer utrente. Og iveren var til tider så stor at lederen for Idrettsrådet måtte bremse på farten.

– Nå må vi senke tempoet litt så vi får med oss alle, formante hun overfor de ivrigste.

Hensikten med «Tjukkasgjengen» er å få folk ut av sofaen og da kan ikke tempoet være for høyt i begynnelsen.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Tjukkasgjengen i Larvik

En liten pust i bakken for Tjukkasgjengen i Larvik som gikk tur ved Oddane camping i Larvik.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Lar seg ikke skremme

En av dem som slet litt med å holde følge var Kjetil Enlien. Han er avhengige av krykker etter en arbeidsskade, men vil gjerne med ut på tur.

– Jeg ble ufør etter arbeidsulykken og da går jeg mye hjemme. Men jeg trenger jo å komme i bedre form jeg også, sier han.

Enlien lar seg likevel ikke skremme av tempoet. Han velger heller å snu etter et kvarters gange.

– Tur-retur er like langt og da har jeg fått meg en halvtimes tur i dag og det er en fin begynnelse, smiler han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark