Hopp til innhold

Tatovering skal hindre dropout

En tredjedel av elevene på den videregående skolen dropper ut.

Tatovering
Foto: DIBYANGSHU SARKAR / AFP

Problemet har vært økende, og derfor ble det satt i gang sju ulike prosjekter i Vestfold.

Formålet var å finne metoder for å få ungdom til å fullføre skolegangen.

Nina er mamma til to jenter med ADHD. De har vært med i prosjektet for å få en ordentlig struktur på døgnet, slik at ungdommene rakk skolen og var motivert for skolegangen.

En avtale ble skrevet ned og i dag er situasjonen i familien en helt annen enn den var for tre år siden. Da sto huset opp ned i rot og forsinkelser, og mye kjeft fra mamma.

- Det har vært veldig positivt. De har også sett hvor viktig det er å ta litt ansvar selv, sier hun.

Stor suksess

"Nytter det i Vestfold?" er spørsmålet som kommunene ønsket svar på etter at de fikk moderniseringsmidler fra fylkesmannen som skulle gå til prosjekter rettet mot barn og unge med fokus på mestring i hverdagslivet og i skolegang.

Og evalueringen konkluderer med at " JA - det nytter". Et av prosjektene som har høstet gode erfaringer, og som nå er et fast tjenestetilbud i Nøtterøy kommune er "I farta prosjektet" som har hatt fokus på ungdom med ADHD og avtalestyring i hverdagen. Det forteller leder ved ressurssenter for mennesker med utviklingsmuligheter, Mette Andersen.

- 15 ungdommer har vært med i prosjektet, og mange av dem har hatt stor suksess med å komme seg på skole, unngå rusmidler og det å få et nettverk, sier hun.

Basert på ungdommen

Tone Evensen har fulgt opp og jobbet tett sammen med alle ungdommene som er fra 7.klasse og oppover. Hun forteller at avtalestyring er basert på en avtale der det fokuseres på det ungdommen mestrer og hva som er til nytte for dem selv.

- Alle avtalene lager vi i samarbeid med ungdommene. De vet ofte selv hva de er gode på og hva de ikke er gode på. Ofte ønsker de å bli bedre, men de må lære seg å strukturere dagen. Det kan ofte lære dem til å bli bedre.

Og når ungdommene fullfører avtalen så kan kommunen lokke med en godbit.

- Vi har ungdommer som har jobbet for å få en tatovering, til å sitte på hesteryggen. Det er alle mulige motivasjonsfaktorer som ligger i enden, sier hun.