– I Vestfold er problemet ganske stort. Vi har hatt cirka 25 prosent færre passasjerer, men har en nedgang i inntekter på 65 prosent. Det betyr at en stor andel av de reisende ikke kjøper billett, sier Trond Myhre, markedssjef i Vestfold kollektivtrafikk (VKT).
Trond Myhre, markedssjef i VKT.
Foto: Hege Therese Holtung / NRKKollektivselskaper over hele landet opplever samme problem. I Trøndelag hadde de en nedgang i billettvolum på 61 prosent i april, men dette har bedret seg i ettertid.
I oktober var nedgangen på 33 prosent.
– Noen tror bussen er gratis nå, men det har også utviklet seg en holdning om at det er greit å ta bussen uten å betale, sier Grethe Opsal. Hun er avdelingsdirektør for kommunikasjon og drift i AtB i Trøndelag.
Den samme holdningen ser de i Rogaland og Innlandet.
– Det har vært en utbredt holdning blant passasjerene at de ikke trenger å betale, sier Grethe Skundberg, kommunikasjonsdirektør i Kolumbus.
– Da vi stengte framdøra i april, var det kun 20 prosent av passasjerene som betalte, sier Stine Fredriksen, enhetsleder i Innlandstrafikk.
ETTERLYSER INFORMASJON: Espen Tønnesen mener busselskapene bør informere om at tilbudet kan bli svekket for å redusere snikingen.
Foto: Aina Indreiten / NRKVoksne sniker mest
Busspassasjer Espen Tønnesen har kjøpt månedskort via en app på mobilen, men tror manglende kontroll gjør at noen ikke betaler.
– Når sjåførene ikke kontrollerer billettene, forstår jeg at noen blir fristet til å snike. Spesielt dersom de har fått økonomiske problemer på grunn av pandemien.
KJØPER BILLETTER: Monica Karlsen har ikke smarttelefon, men kjøper billett på busstasjonen.
Foto: aina indreiten / NRKMonica Karlsen mener derimot sniking er uhørt.
– Selv har jeg en gammel telefon og kan ikke noe om apper, men kjøper tur/returbillett på stasjonen.
VKT har vektere som jevnlig kontroller bussene. Dem som blir tatt for sniking, må innom busstasjonen for å kjøpe billett. Flertallet er voksne. Myhre tror at mange ikke er vant til elektroniske betalingsløsninger.
– Noen gjør dette bevisst, mens andre ikke er vant til å betale med vipps eller mobilen. For dem har vi lansert et kuponghefte. Da kan de betale uten mobil.
BAKDØRA: Passasjerene må benytte bakdøra for å gå på bussen, men der er det ingen automat å skanne billettene på.
Foto: Aina Indreiten / NRKAndre steder i landet er snikingen fordelt på alle aldre.
– Det går litt på holdninger, for tilgjengeligheten for å kjøpe billett i Trøndelag er ganske god. Vi har også en SMS-løsning for dem som ikke har smarttelefon, sier Opsal.
– Noen eldre sliter med mobilbetaling, men stengt framdør og liten kontroll på bussene i Innlandet gjør også at mange benytter anledningen, sier Fredriksen.
Redusert busstilbud
Tapet for 2020 er i Vestfold og Telemark beregnet til 90 millioner kroner. Foreløpig dekkes de tapte inntektene av koronamidler fra regjeringen. Men dersom snikingen ikke reduseres, kan det få konsekvenser for busstilbudet.
– Dersom inntektene går ned, blir det utfordrende å opprettholde et godt kollektivtilbud, sier Myhre.
– Konsekvensen av å ikke betale nå, kan bli et redusert tilbud i framtida. Det er viktig å kjøpe billetter slik at vi beholder et godt kollektivtilbud i Rogaland, sier Skundberg.