Hopp til innhold

Syvåringer ikke modne nok for mobiltelefon

Barn bør ikke få mobiltelefon før i fjerde klasse mener psykolog. Foreldre rådes til å sette mobiltelefongrenser i familien.

Mobiltelefon

ENKEL TELEFON: Psykolog Anne-Kristine Imenes råder foreldre til å kjøpe enkle mobiltelefoner til barna framfor dyre smarttelefoner.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Foreldrene er ganske kloke når de tenker at det er greit å vente til fjerde klasse med å få mobiltelefon, sier psykolog Anne-Kristin Imenes.

Ifølge en undersøkelse utført av Tønsbergs Blad og de andre Amedia-avisene i Vestfold mener nesten halvparten av 3000 foreldre at barn bør vente til de går i fjerde klasse før de får mobiltelefon.

Ifølge en undersøkelse som er utført av Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier, har gjennomsnittsalderen for barn som får mobiltelefon sunket fra ti til åtte år de siste årene. Ifølge undersøkelsen får de fleste barn telefon når de er mellom syv og ti år gamle.

Ifølge Imenes skal barna være modne på flere måter for å kunne håndtere en mobiltelefon.

– Når man tenker utviklingspsykologi er det først når barna er i alderen rundt fjerde klasse at de er modne nok til å kunne tenke på hva som er viktig når man har en mobiltelefon. 7-åringer er ikke klare for å håndtere smarttelefon, sier hun.

Må ikke ha smarttelefon

Det er i fjerde klasse-alderen at barna begynner å føle seg litt store for SFO. Mange ønsker å være mer hjemme.

– Mange i fjerde klasse får lov til dette og får sin egen nøkkel. Foreldrene kan kjenne at det er greit å ha en telefon som de kan nå barna med, sier Imenes.

Men psykologen understreker at det likevel ikke er nødvendig å gi barna en smarttelefon.

– Hvis de først har internett på telefonen er det vanskelig å følge med på hvem de kommuniserer med. Gjør det enkelt. Hold igjen så lenge som mulig. Det holder med en mobiltelefon i huset som barn kan ringe med og sende en tekstmelding med. En enkel telefon kan også fungere for yngre barn så lenge de slipper å ha ansvar for den, sier psykologen.

Mot gruppepress

Når det gjelder barn og mobiltelefon er det sterkt gruppepress. Imenes mener det er viktig med foreldresamarbeid mot dette.

Hennes råd er å etablere en grense i familien og snakke om det med andre foreldre i skoleklassen.

– Vi må hjelpe hverandre slik at små barn ikke går rundt og har iPhone. De er ikke voksne og det er altfor dyrt, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark